29/12-10 - Uteritt

Kulbettet jag köpte för en tia, haha! Amanda och hennes stallkamrater hade loppis i stallet typ, så jag köpte bettet, en martingal för 20kr och ett dressyrschabrak i sammet för 40kr.
26/12-10 - Uteritt
Bästaste Mia kommer sen!

Världens största och mest somriga bild på Mia och Morrisen!
23/12-10 + 25/12-10 - uteritter
Det har inte hänt särskilt mycket under tiden, mer än att jag bytt till spån i två boxar och så har jag skaffat en ny hovslagare som är jättebra! Han är hovkonsult och har en enorm kunskap om hur olika skoningar osv påverkar hästens rörelser, och redan efter en gång tycker jag att Grållan travar och galopperar på ett helt annat sätt, mycket mer "ridhästigt" än innan. Jag har ju inte ridit henne, men jag har sett i hagen i alla fall. Både Nico och Grållan har fått snösulor och fyra brodd i varje sko runt om, så nu går det att rida igen.
2 3 / 1 2 - 1 0 - T o r p r u n d a n
Jag hade tänkt att skritta Nico hela rundan eftersom att han stått så länge, men han nappade inte på detta. När jag kom till Johans rakbana så skulle jag bara trava några steg, men Nico fattade glatt galopp och galopperade hela rakan. Inte helt fördelaktigt om man säger så, men jag hade det vanliga tredelade eggbettet, och med tanke på att jag troligen har en spricka i ena handleden (den kan vara stukad också, har inte kollat upp det än) så blev han alldeles för stark för mig, så han fick rulla på istället. Resten av rundan skrittade vi dock.
2 5 / 1 2 - 1 0 - M å n s l u n d a r u n d a n
Idag blev det Månslunda istället, och Nico kändes fin idag också, lika pigg. Jag tog dock pelhambettet idag, eftersom att jag fortfarande har hutlöst ont i handleden. Jag skrittade först i kanske 20 minuter, sedan travade jag en bit och efter det en galopp i varje galopp, sedan travade jag lite till och resten blev skritt. Det är ju så mycket snö på vissa ställen, på ett ställe gick det upp till mitten av mina vader när jag satt på Nico! Han tycker dock att det är jätteskoj att gå i djup snö, men det känns lite farligt. Där var det dock bara pudersnö som yrt över vägen, så det var ingen fara. Han kändes i alla fall fin och glad, och han kunde till och med tänka sig att mysa lite på gången när vi kom in, haha! Stackarn är så himla frusen bara, så jag måste rida med fleecetäcke på, och jag hinner knappt ta av täcket på gången utan att han skakar, lilleplutten! Skulle vilja borsta honom ordentligt, får väl ta in honom i köket där det är varmt, haha!

Lilleman redo och taggad inför ett ridpass i snöstormen, i sina supermansilverboots!
Svar på en kommentar

För det första; vad skoj att du läst så noga så du uppmärksammade den meningen, trodde inte att någon läste helt, väldigt roligt! :D Vad gäller bettet så är det så att syntetbett alltid torkar ut mungiporna på hästarna, så man ska helst inte rida på dem mer än två dagar i rad, oavsett vad man har för häst. Samtidigt som de tenderar att torka ut mungiporna så är det högre friktion i ett syntetbett än ett vanligt i metall, vilket innebär att risken för skav och irritation är större. Skimmlar har känsligare slemhinnor och är därmed känsligare för friktionen.
Jag tror egentligen inte att det skulle vara något problem med Grå, i och med att hon grejar så mycket med bettet så att hon löddrar lite, men jag vill ändå inte riskera något. Dessutom är syntetbetten oftast tjockare, och hon ogillar ju att ha något alls i munnen, troligen eftersom att hon förknippar det med travet, men det kan ju också vara så att hon har en trång mun. Jag ska dock absolut testa rakt bett, såg att det var fler som tipsat om det! Tackar! :D
12/12-10 - Dressyr
Något mer som har allvarliga brister är min sits, jag är så ovan vid hennes steg att jag inte har någon balans alls, och gärna hamnar i stolssits. Jag ska se om dressyrsadeln passar, för i så fall så kommer jag att rida i den för att få lite mer hjälp. Hon tappar gärna bakdelen och blir väldigt låg i bak, vilket medför att jag också hamnar i bakvikt, men allt kommer ju att bli lättare när snön är väck, och när vi har broddar och snösulor så vi kan rida lite på grusvägarna i alla fall.




Som sagt, sitsen är under all kritik som ni ser!
Det kanske skulle hjälpa att länga ut lädren lite, jag får testa det nästa gång!
Kort eller lång man?
Nu var det dock inte Nico det här handlar om, utan Grållan. Vad tycker ni, ska hon få ha lång man, eller ska jag klippa av den i "halvblodsman"?
Samma bilder fast med lång man;
Vad tycker ni?
10/12-10 - Dressyr
7/12-10 - Uteritt/dressyr + hoppning LRK


På LRK så hade vi hoppning, och jag red U2 igen. Han är verkligen en klippa att hoppa på om man är lite osäker, så han är ju väldigt tacksam att rida. Egentligen är jag lite för liten för honom, jag orkar egentligen inte få varken ihop eller fram honom, så på det sättet kan han ju vara lite svår. Han gör ju inte mer än vad han måste på marken, men han skulle ju aldrig stanna eller dumma sig vid hinder. Vi hoppade en serie som började med 5,5an, allstå travbom - kryss - ett galoppsprång - oxer, och efter det ett galoppsprång - räcke - två galoppsprång - räcke - ut. Det var en väldigt givande övning för balasen tycker jag, jag sitter ju ganska så löst nu när jag inte hoppat på så himla länge, så då är det skönt med en serie. Oxern höjde vi upp till ungefär 1.20 i slutet, och jag kan ju tycka att det är för högt, haha. Tur att man har en snäll häst då! Fast det hade nog varit mindre skrämmande på Nico, jag har enklare att följa hans språng i och med att han inte har så himla lång hals. Men jag tyckte att det var roligt i alla fall!

En yngre Grålle tillsammans med min ridlärare Anna på Gotacupen i Götene.
Läderfärger och detaljer

5/12-10 - Uteritt
Reprisbild på pållarna i hagen. Ska ge er nya när jag lärt mig den nya datorn bättre, jag lovar!
Klara funderar; Att orka när det är svårt
Hur gör man då? När man bara har den där förbaskade skogen att dela med älgarna, var finns motivationen då?! Ingenstans trodde jag när snön kom. Precis ingenstans. Ingenstans att vara, ingenstans att finna motivation. Och så är det nog om man vill det, helt klart. Som ni kanske läst så har till på köpet min ack så älskvärda häst slängt av mig och sedan försökt med det några gånger till, och då försvann ju lite motivation till faktiskt. Jag surade i någon dag, sedan slog det mig att det går ju inte. Det går ju inte sura bort problemet med att min häst bockar av mig. Jag satte mig och tänkte på förra vintern, hur var han då? Han var bråkig; tills pälsen var borta. Hoppfull så gav jag mig ut i stallet och klippte honom igår morse, och mycket riktigt, där var problemet. Efter det var han jättegullig som vanligt.
Där och då bestämde jag mig för att jag måste hålla motivationen uppe för hästarnas skull. De har ju inte bett om snön de heller, och de har inget intresse av att stå. Istället tycker jag att man ska försöka nyttja snöns fördelar, för den har mer än man tror!
♥ Passets intensitet blir dubbelt så hög - du behöver bara rida motsvarande ett halvt pass i paddock/ridhus. Det är väldigt tacksamt när det är så kallt, för då behöver man inte vara ute lika länge.
♥ Intervallerna tar mer - normalt sett tränar man främst konditionen med intervaller, men i djupsnö tränas även styrkan. Men som sagt, tänk på att det är dubbelt så jobbigt; rid inte för länge!
♥ Det är lättare att aktivera bakbenen - i och med att snön är så djup så måste hästen lyfta mer på benen automatiskt, vilket gör det betydligt lättare att aktivera bakbenen. Det är i alla fall min uppfattning.
♥ Man kan rida nästan överallt - på sommaren, våren och hösten kan det vara väldigt kladdigt och hemskt i skogen, men det kan också vara fruktansvärt hårt på grusvägarna. När det är snö försvinner alla bekymmer, om man är rätt rustad med brodd och snösulor det vill säga!
♥ Hästarna tycker i regel att det är roligt - jag känner inte alla hästar, men alla hästar som jag har haft har tyckt att det är roligt med snö. Speciellt Nico, han älskar snö! Han gillar verkligen att galoppera i så djup snö som möjligt, allra helst ska han ju nästan hoppa fram, för att det är för djupt för att kunna galoppera. Grållan tycker också att det är väldigt roligt, men hon är försiktigare med ryttare på ryggen. I hagen busar de dock.
♥ Det finns fler träningsvarianter - man kan ju till exempel tolka, eller om man har en riktigt inkörd häst så kan man köra med en släde. På sommaren kan man ju köra med vagn, men visst är det härligare med släde?!
♥ Det går faktiskt fortfarande att hoppa - att hoppa i djupsnö är kanske ingen hit, men om man skottar ett spår så kan man ta några låga skutt bara för att det är roligt. Man får dock inte skotta för djupt, utan spara ett par centimeter, annars blir det hemskt halt!
Kort sagt så ligger inte problemet i att det inte går, utan att vi inte är speciellt taggade i kylan. Jag försöker dock motivera mig med att titta på bilder från sommaren, och se hur fin Nico var, hur bra form han var i och så vidare. Håller jag igång honom hela vintern så vet jag ju att han kommer att vara ÄNNU finare nästa sommar. Jag kollar också runt i bloggar och tittar på andras fina hästar, jag försöker sätta upp mål som är rimliga. Många bloggar har ridövningar att söka inspiration i också, även om man inte kan rida dem just nu så vill man ju vara i form så man kan testa direkt när snön är borta! Sen tror jag faktiskt att man måste inse att man får sänka ribban lite på vintern och inte ha för höga krav, för man vet inte från dag till dag hur vädret är, så man får helt enkelt göra så gott man kan bara för att hålla igång hästarna.
Har ni några motivationstips för kalla, snöiga dagar?

4/12-10 - Dressyr och uteritt
Riktigt elak bild på Nico, han ser helt felskapt och tråkig ut. Kanske kan ta en bättre imorgon om Amanda kommer, då kan hon ställa upp honom lite finare, haha. För riktigt såhär illa ser han ju inte ut, min snygging, haha! Ser ni för övrigt hur underbart väder det var idag, om ni kikar ut genom dörren!
G r å l l a n :
Lilla Grå fick gå på sin längsta tur hittills i skogen idag. Vi gick kanske en kilometer eller en och en halv ner i skogen, och så vände vi och red hem. Hon blir väldigt stressad när man vänder, men annars är hon lugn och fin. Om Amanda kommer imorgon så ska vi rida ut en sväng är det tänkt, och då blir det en riktig runda där man slipper att vända, ska bli spännande! Hon skötte sig i alla fall fint!
2/12-10 - "Dressyr"
1/12-10 - Arbete från marken


Klara kritiserar; "Dressyr är tråkigt!"
Som sagt så ogillar jag verkligen människor som säger att dressyr är tråkigt. Jag vill säga hatar, men det är ett väldigt starkt ord, men jag måste erkänna att det här ämnet är på gränsen till ett hat-ämne. Enda anledningen till att man inte tycker att dressyr är roligt är att man inte bemästrar konsten. Den där meningen kommer jag få en drös arga kommentarer till antar jag, men då vet jag att rätt personer tar åt sig. Jag har aldrig hört någon som faktiskt KAN rida som säger att dressyr är tråkigt. Det är mestadels hoppryttare som säger att dressyr är tråkigt, och skyddar sig med att de är hoppryttare. Jag skulle dock vilja vända på det, för när man håller på med hoppning är det ju extra viktigt att dressyren sitter. Dels för att hästen måste vara stark nog, dels för att det blir rent av farligt om man inte har koll på hästen till 100%.
Jag är ganska övertygad om att de som säger att dressyr är tråkigt aldrig har upplevt känslan av en lyhörd häst som dansar fram för minsta hjälp. Självklart så förstår jag att alla inte vill tävla dressyr, det är en annan sak, men jag kan bara inte förstå hur det kan vara tråkigt att rida sin häst på ett korrekt sätt? För det är just det som dressyr är, att rida sin häst på ett sätt som är fördelaktigt för dess framtida hållbarhet och prestation.
Jag ska visa er ett samband här, ett exempel som jag till 100% kan säga är sant. När jag fick Nico var han ju ytterst lite dressyrriden, och det sas att han inte kunde hoppa. Alls. Han var kass på att hoppa, noll teknik. Det gjorde mig ingenting, för det var inte det jag skulle ha honom till ändå. Jag valde ändå att testa att hoppa något språng i början, och det gick sådär. "Dressyr"bilden är från 21 April 2009, alltså första ridpasset hemma. Hoppbilden är från 1 Maj 2009.
Som ni ser är varken dressyren eller hoppningen lyckad, och vet ni varför? Dressyren fungerade inte = helt automatiskt så fungerar inte hoppningen heller. Jag insåg ju själv att det inte var så stor vits med att hoppa, det gick ju inte som sagt. Han rusade, sprang igenom, totalrev, hoppade innan hindret och så vidare, så jag la ner det. Jag tragglade dressyr hela sommaren med hjälp av min fina vän Mia, och självklart hoppade jag någon gång ibland, men ingen större framgång. Jag fortsatte med dressyren under vintern själv, då var Mia i Indien och kunde inte vara där och stötta, men jag gjorde så gott jag kunde. När Mia kom hem så minns jag att dressyren hade släppt väldigt bra, men jag hade inte hoppat någonting sedan hon åkte, eftersom att jag inte hade någonstans att vara.
Det här är alltså ganska precis ett år senare.Dressyrbilden är från 2 April 2010, och hoppbilden från 11 April 2010. Som sagt så har jag i princip inte hoppat något alls på ett halvår, jag tror att det är tredje gången sedan hösten som jag hoppar på bilden. Jag har bara jobbat stenhårt med dressyren, och det har gjort resultat inom hoppningen. Man ger helt enkelt hästen styrkan och förutsättningarna som krävs för att kunna hoppa genom att rida dressyr, så det är kanske dags att tänka om när det kommer till att säga att dressyr är tråkigt?
Jag räknar mig inte som varken hopp eller dressyrryttare, jag är helt enkelt bara ryttare. Jag rider varierat för att mina hästar ska ha roligt och må bra, och jag tror stenhårt på att dressyren är grunden till allt.
Sammanfattningsvis så skulle jag vilja säga att "dressyr är tråkigt!" är ett citat byggt på okunskap.