Klara kritiserar; "Inte för oss vanliga"

Jag satt just och kikade på matinén från Globen på svt play, och den är ju supermysig som vanligt. Lite extra nyfiken var jag ju såklart på Jean Marc Imberts nummer, med trickträning, NH och en härlig relation till hästen. Vid ett tillfälle under numret så leker han apport med hästen, och den galopperar sedan efter honom lös; jättetrevligt kan tyckas. Men vad säger kommentatorn? "Det här ska man aldrig prova hemma i hagen, det här är inte för oss vanliga att hålla på med." De andra höll med och sa "absolut inte!"

.... Vänta lite nu? va?

Sen när om man får fråga är inte en god relation till sin häst något som alla kan ta del av? Hur kan de sitta och säga att man aldrig ska prova hemma, vems briljanta ide var det om man får fråga? Självfallet behöver man ju inte börja med galopp, men på vilket sätt är det dåligt att hästen kan följa en utan utrustning? Jag hoppas innerligt väl att hon bara uttryckte sig klumpigt och inte menade alls så, annars känns det skamligt och pinsamt.

Naturlig hästhantering är inget för övernaturliga, utan det går fint med vilken häst och vilken människa som helst, jag tycker absolut att de som inte testat borde göra det!!



Var ställer ni er i frågan?

 

 


Finbesök över helgen!

Ja, och inte lite fint! Om ett par timmar så åker jag och mamma för att hämta Jossan på stationen, hon ska vara här över helgen är det tänkt. Vi ska julpynta stallet, rida, åka till Olivia och hälsa på Prinsen och klippa Bella, och på söndag så tror jag att vi åker till Varas gamla ridskola på häst och stalloppis! Kommer säkert att bli jättetrevligt.

Har ni något tips på julpynt i stall?


För två år sedan hade jag en gran med morötter i, men jag tänkte vara mer ambitiös i år!

 


24/11-11 - Intervaller

Igår var det bara Nico som fick gå, och han gick ganska så hårt. Började med att skritta till Johan, väl på banan travade jag ett var och cantrade ett, sedan red jag fyra intervaller i mycket frisk galopp. Hade tänkt rida sex intervaller, men jag mötte Johan på rakbanan så jag red med honom när han körde motion, så det blev sex varv på rundbanan också, haha! Kan säga för er som inte är så insatta, att när travfolk kör långsamt kan ju vi dressyrfolk ta våran ökade trav och slänga oss i väggen! Det var en mycket trött liten kille efter att vi travat klart, och på hemvägen skrittade han med tunga fötter.


Johan och Pilo på banan (som inte syns för allt gräs) förra sommaren.

 

 


Dag 6: Alla hästar i stallet

Den här rubriken borde ni nästan ha koll på redan, men vi tar med den ändå! Jag är så pedagogisk att vi går i kronologisk ordning;


Först ut är alltså Nerco van de Bredehoeve, mer känd som Nico. Nico är född 2001 i Nederländerna och
jag har ägt honom i snart tre år. Han är 150cm hög men envis som en shettis som tror att den är en stor
ardenner. Nico själv är en haflinger efter Neptun, undan Calinda van de Bredehoeve.


Efter Nico kommer Xanthis Dragila, i vardagligt tal Grållan. Grållan är en travare född 2004, cirka
160-165 cm hög. Efter Giant Chill, undan Xantis Ida. Jag har haft Grållan i ett år och några dagar, och
hon är världens snällaste alla kategorier! Tyvärr är hon väldigt lättstressad, men jag hoppas att det ska
ge sig med åren!


Sist och utan motstånd Minst; Nemo, kort och gott. Lille Nemo är min dröm om en egen godkänd hingst,
om än i miniformat. Jag har haft honom i några månader och planen är att han ska ställas ut och jag hoppas
stenhårt på att han ska bli godkänd. Blir han inte det lovar jag att han inte kommer att få vara hingst länge
till, för han är ganska så jobbig den lille skiten! Han är född 2010 och är efter Clibberswick Beacher, undan Molly.

 

 



Dag 5: Favoritbilder jag tagit

Världens lättaste verkligen, favoritbilden blir självklart på guldhästen, min vackra, älskade, oförglömliga Novadime xx!

 

 


Det går bra det här känner jag!

Det är så mycket annat hela tiden så bloggen blir lidande dag efter dag, trots att jag i stallet tänker "det här ska jag skriva om, den här bilden hamnar i bloggen" och så vidare. Läser bland annat djursjukvård i skolan, och just nu har vi en ganska så tung inlämning i immunologi som hänger över mig och tar en massa tid, sen är det ju hästarna som vanligt. De är fina alla tre, men Grållan är fortfarande lite stressad och Nemo är vildare än en vildhäst. Slänger med lite bilder i alla fall, och i helgen kommer mitt kusinbarn Josefin, det blir skitskoj, en riktig motivationskälla!



Jag har klippt Grållis för första gången, hon skötte sig jättebra trots att hon var livrädd.
Mycket osmickrande bild på henne måste jag dock säga, haha!

 


Jag har gjort egna boxskyltar som jag tyckte blev ganska så fina, men jag ska nog utveckla dem lite senare.

 


Jag tränar för fullt på att knoppa, det går väldigt dåligt. Jag kan faktiskt inte, haha! Provar massor av
olika metoder, förr eller senare måste jag väl hitta en som jag behärskar tycker man!

 

 


Dag 5: Favoritbilder jag tagit

Världens lättaste verkligen, favoritbilden blir självklart på guldhästen, min vackra, älskade, oförglömliga Novadime xx!



8 & 9/11-11 - Uteritt

Det är bara farbror N i c o som har fått gå, igår red jag Månslunda i kolsvarta mörkret, vilket var lite av en utmaning haha. Hade pannlampa på att jag kunde följa reflexerna i alla fall! Idag red jag Lundenrundan vilket gick betydligt smidigare i solskenet. Eftersom att han blev så svettig båda passen så klippte jag honom för tredje (!!!) gången nu ikväll också, helt sjukt vad hans päls växer! Just nu har jag inte klippt benen, men jag tror att jag ska göra det imorgon, han får så korta ben när allt utom just benen är klippt, haha!

Grållan och Nemo går mest och myser i hagen, men imorgon är de båda prio nummer ett, jag är ledig så jag har gott om tid! Ska försöka ta Nico också, med tanke på att jag nog inte kommer att rida på fredag.



Dag 4: Det här är jag bra på

Något som jag faktiskt tycker att jag är bra på är unghästar. Jag älskar att jobba med dem, och för det mesta så brukar det gå väldigt bra. Jag föredrar faktiskt att rida hästar som inte är utbildade, men då självklart under en längre tid, och se dem utvecklas, det tycker jag är hur skoj som helst!

Jag och ponnyn Humlan som jag red till lite under en sommar, hon ägs nu av ridskolan här i stan
och hon verkar vara den solklara favoriten hos många!

Något annat som jag tycker att jag är ganska så bra på är att inverka med sitsen, kanske främst på hästar som jag har ridit lite mer dock. Jag har oftast en väldigt korrekt sits och jag tycker mig kunna inverka bra med den, särskilt på Nico, men det är väl inte så konstigt haha! Det tydliga beviset på detta är egentligen alla otroligt fina kommentarer jag får när andra har ridit mina hästar, om hur lätta de är i handen och så vidare.

 


En typisk Klara-bild, med lite hängande tygel och desto mer ben.

 


6/11-11 - Promenad

Söndag betyder som vanligt promenad/jogg med min vän Frida som låter de ironiska kommentarerna flöda in här på bloggen. Med andra ord så gick hon med N e m o och jag red med på G r å l l a n, vi gick genom skogen över stock och sten och sedan rask skritt/lite trav på vägen hem. Nemo var hingstig som tusan, men Frida fixade det bra faktiskt!!!

N i c o fick stå idag, vi får se om han får röra lite på sig imorgon istället, om jag inte rider blir det longering i alla fall.

På kvällskvisten var jag även iväg och klippte finaste M a r t e l l åt Josefine, han var supersnäll som alltid!


Finaste Tellusen med Mia i somras!

 

 


5/11-11 - Skogen och longering

N i c o fick gå i skogen idag, red ardennerrundan i ganska så hög intensitet, han var rätt svett efteråt! Det var dock lite fusk, för vi hade en paus på en timma i mitten, haha! När jag skulle rida förbi hos Kenneth så var han och en skogsägare där, så då blev jag kvar där och pratade hur länge som helst, han bygger nytt stall nämligen! Toppenfint! Nico skötte sig i alla fall väldigt bra och jag är nöjd med honom!

N e m o
longerade jag på kvällen tillsammans med mamma, vi tricktränade lite med honom också. Han var inte alls lika vild idag, så vi får se om jag lägger ut filmen, den är nog ganska enformig. Vi tränade i alla fall på att gå upp på en pall med frambenen, det var lite svårt med ofokuserad ponny, haha. Vi började även så smått med bugning och yoga, det sistnämnda förstod han bra, bugningen var det värre med. Söt är han i alla fall!

G r å l l a n fick vila eftersom att mitt humör inte var att leka med, och hur väl jag än maskerar det så går det inte att dölja för fröken Grå, det märker hon med en gång. Då är det bättre att hon bara får en morot och lite mys än att hon ska tro att det är henne jag går och surar på, haha!


4/11-11 - Dagens aktivering

N e m o fick faktiskt bli longerad och hoppa lite idag, vilket han tyckte var superskoj! Han var het som jag vet inte vad, ska be mamma filma imorgon så ni får se, han är helt galen för tillfället! Han har i alla fall blivit fin på lina, han tar galopperna ganska bra, särskilt i vänster. Jag försökte träna lite agility men det var inte att tänka på när han var så pigg den lille skiten, haha!!

Tanja skulle ju ridit Nico idag, men det blev inte av idag heller, och när hon ringde återbud ganska sent var jag sjukt otaggad på att rida ut två hästar själv, så latmasken Klara testade att ha G r å l l a n som handhäst medan jag red på N i c o. Vi tog oss en tur i skogen med skritt och trav på kanske 45 minuter, vi hade faktiskt supermysigt och det gick kanon! Mina duktiga pållar!!! Grållan fick gå med gummisnodd så hon också fick jobba lite, och Nico red jag ju som vanligt. Grållan blev faktiskt mycket modigare av att gå sida vid sida med Nico, hon vågade till och med gå genom en vattenpöl! (Det hör inte till vanligheterna, minns ni mitt dopp tidigare i höstas haha?!)



 

 


3/11-11 - Promenad

G r å l l a n och jag var ute på en promenad i rask takt på kanske 25 minuter. Tanja skulle ju egentligen ha kommit idag, men hon kommer imorgon istället, så Nico fick stå idag istället för imorgon. Nemoskrutten chillar mest i hagen, han är ju bara ett år och jag vill inte ta honom för tidigt, men på söndag kommer säkert Frida och då blir det en tur. Jag och Amanda pratade om att rida ihop på lördag också, och i så fall får Nemo hitta på något då också.


Dag 3: Det här behöver jag träna mer på

Något som jag VERKLIGEN behöver träna på är att hjälpa hästar, främst Nico, att taxera! Jag har ganska lite erfarenhet i hoppningen och har därför svårt att se avstånd ibland, och Nico är den sista hästen i världen som man ens kommer på tanken att låta taxera själv... Han har noll självbevarelsedrift och hoppar lite när han tycker att det känns bra, men det är sällan där det faktiskt är bra haha. Han behöver därmed mycket support, något jag har svårt att ge honom.


Här ovan ser ni ett typiskt exempel på hur det kan bli ibland när jag och Nico har väldigt skiljda åsikter om var avsprångspunkten bör ligga. Problemet kommer främst när jag höjer upp hindren lite, jag lägger honom för nära och hoppet blir bara rakt upp - rakt ner istället för en båge.

 

Något mer jag måste träna på som jag dock inte har någon såhär snitsig och roande bild på, det är att slappna av i min högerskänkel. Jag tror att benen är lite olika långa, plus att jag har ryckt höger knäskål helt ur plats för ett par år sedan, och det gör att benet blir lite "fladdrigt" främst i skritten faktiskt. Jag måste med andra ord få lite muskler där, lycka till Klara, haha!

 

 


2/11-11 - Dressyr

N i c o gick ett helt fantastiskt pass på banan idag och jag kan säga att det var en mäkta stolt matte som gled runt haha! Han kändes verkligen superfräsch och det är ju alltid lika roligt! Red igenom alla delar av LC idag också, jag tycker att det är det bästa sättet att hålla motivationen på ett dressyrpass, att rida delar ur program. Imorgon kommer Tanja, så vi hoppas att han är lika positiv då!

G r å l l a n fick stå eftersom att jag fick monsteront i huvudet, tror att det beror på att jag har börjat se så dåligt, så imorgon ska jag ringa och boka tid för synkontroll... Skulle ljuga om jag sa att jag inte är rädd för att åka dit, men nu går det inte längre haha!


Finaste idag efter ridpasset, han är inte riktigt lika tjock längre haha!


I och med att han har gått ner har jag börjat rida in nya sadeln också, den ligger som en smäck och
jag sitter kanon i den! Den kommer att bli ännu bättre när den har format sig i stoppningen, inga fel där inte!

 

 


Dags att motionera djuren!

Dagens planer just nu är att Nico ska gå ett dressyrpass på banan, och Grållan ska antingen göra detsamma eller så blir det intervaller på henne, beror lite på hur Nico sköter sig haha! Jag funderar även på att klippa Grållan, men jag är så himla rädd att hon ska bli ful, så fåfäng är jag. Det blir täckesklippning i så fall, men då undrar jag om någon av er har bilder att länka till på en häst i Grållans nyans som är klippt? Det vore guld!


Film; Hoppning med Grållan 29/10-11

 

 


De senaste dagarna

N i c o har varit lite småhängig, inte på något sätt verkat sjuk men inte varit sitt vanliga hyperglada jag, så vi har tagit mysiga skogspromenader med Nemo tills idag då jag red dressyr på banan. Red igenom alla delar i LC-programmet och det kändes helt okej, han var lite stel med med tanke på att det var så längesedan han gick på banan så var det inget konstigt. Han var i alla fall lika pepp som vanligt idag! Tror att det beror på att han blir så himla avundsjuk när jag pysslar mer med Grållan, kanske låter lite fånigt men jag tror faktiskt det.

G r å l l a n gick på banan igår och kändes verkligen hur fin som helst! Hon har blivit klar med pälssättningen och lugnat ner sig igen, så hon gör snabba framsteg nu! Hon tog båda galopperna på volt på banan, och i högergaloppen gick hon riktigt långsamt och fint, så det var jätteskoj! Häromdagen så hoppade jag henne lite också, det kommer snart film på det, hon skötte sig fint! Lite lamt att hoppa på stallplanen bara, men det får gå haha!

N e m o har varit på lite promenader och sådär, vi har legat lite lågt med tömkörningen. Han utvecklas också väldigt bra, vilket är superskoj! Har verkligen en liten topp med alla hästarna just nu, de sköter sig superfint alla tre!


Finaste! <3 Hon har verkligen börjat muskla på sig över bogarna nu, toppentjejen!

 

 


RSS 2.0