Skapa en häst; tredje ridpasset

Idag red jag på Dianne för tredje gången, och det gick väl helt okej. Hon var lite tjaffsig i munnen, och jag blir ju så lätt grinig när något går emot mig, men hon mjukade upp sig och jag hann inte tappa humöret, så det måste väl ändå ses som en bra sak, haha. Red inte så länge, och slutade när hon kändes fin. Tror ändå att hon tycker att det är kul att komma ut och röra lite på sig, för hon brukar kännas ganska positiv. Har börjat leda henne i halsring också, och det funkar fint, hon känns lugnare med halsring än grimma, därmed inte sagt att hon stressar i grimma, tror inte att den hästen kan stressa upp sig? Haha, men hon känns i alla fall mer harmonisk, tror hon gillar när man litar på henne.














 


Promenad och dagsplaner!

Imorse när jag släppte ut hästarna tog jag Nico och gick ut en sväng i skogen, kändes verkligen som att han behövde rensa huvudet lite. Han är en så avundssjuk liten häst! Jag har ju börjat hantera Dianne i halsring, vilket innebär att hon får lite extra beröm och så vidare när hon sköter sig, och det tycker Nico är helt onödigt. Därför gav jag honom en liten egoboost genom att låta de andra hästarna vänta i hagen, och ta med bara honom ut i skogen för att leka lite. Han gick och frustade hela vägen, haha! Han blir så mallig också! Aja, han är väldigt go i alla fall!

Senare kommer kanske Mia, i så fall tar vi nog en sväng runt Månslunda, ska bli trevligt om det blir av. Har också fått en riktig snilleblixt! Nicos svans är ju som sagt fortfarande blodig, men jag tänkte att om jag tar med mig varmvatten när jag går ut, och tvättar den, och sen fönar den med hårfönen, då borde den inte frysa? Haha, värt ett försök! Han är ju snäll med klippmaskinen, så jag tror inte att fönen skulle vara något problem den heller!
 


Älskling <3


Vårtillfälle 8, 06-05-09
Diagnos 1: A0021 Död, avlivad


Jag är ganska säker på att jag aldrig kommer att få bort bilden av den
journalen ur huvudet. Jag saknar dig älskling! <3
 


Shoppingtips/önskelista



Det här är verkligen grejer som jag skulle vilja ha! Även om jag inte direkt tävlar, så tycker jag om att snygga till Nico även hemma, bara skämma bort honom lite ibland. Jag har plockat ut några önskeprylar, alla ifrån Xtreme Horse Makeover, och tänkte skriva lite om dem. Börjar som vanligt i vänsterhörnet där uppe.

Whitening Powder/Block 60:-
Ett kalkblock som dras över ställen där hästen har tecken, för att verkligen göra dem kritvita. Den finns också i brun och svart, och kan även användas på katter och hundar.

Quic Color 170:-
Ett färgschampoo som gör färgen intensivare och jämnare. Man ska låta den verka i 10 minuter innan man sköljer ur den, antar att det är motsvarande våra silver/färgschampoon. Skulle verkligen vilja testa, Nico har ju en ganska... blek färg, den är så beige. Skulle vara skoj att få den lite intensivare!

Silverado Face Glo 190:-
Det här är ju nästan ett måste att köpa! En kräm man smörjer där man vill "highlighta" hästen, till exempel runt mule och ögon. Den har också ett UV-skydd, till skillnad från vanlig olja som bara gör att solen bränner ännu mer, vilket inte är bra för oss med rosamulade pollar! Den finns i färgerna fux, svart och neutral.

ShowClean Mane & Tale Whitner 200:-
Ett "silverschampoo" för hästar med vita manar och svansar, eller helt enkelt skimmlar. Jag är verkligen sugen på den här också, eftersom att Nicos man och svans lätt får en guldaskig och tråkig färg. (just nu är den rosa, eftersom att han blödde från hasen, och jag inte kan tvätta svansen när det är så kallt.)

Mustang Finish Touch 200:-
En glitterspray som främst är avsedd för man och svans, men som också går att använda på hela kroppen. Tycker att det är kanonsnyggt med glitter i svansen till exempel, men det syns ju inte så mycket på Nico som har ljus svans. Det enda är ju att den glittrar lite i solen och ser fräsch ut.

Cowboy Magic Detangler 198:-
Att jag inte har den här, är endast för att jag inte hittat någon som salufört den i Sverige förän nu. Kommer att försöka hitta den på GHS, annars får jag väl skicka efter. Det är helt enkelt en glansspray i geleformat, helt otrolig om jag får säga det själv. Använde den mycket på Johans hästar inför auktionerna och sådär, och det finns inget snyggare än att smörja in hästar som har svarta ben, det gör så enormt stor skillnad och ser lyxigt ut! Har också en väldigt bra förmåga att reda ut tovor, verkligen ett tips från min sida!
 


30/1-10-Dressyr

Idag blev det lite dressyr, med en ganska irriterad Klara, men en helt godkänd liten häst. Anledningen till min irritation grundade sig i morgonens manryckning. Min häst KAN inte stå stilla. Han blir vansinnig, ruskar på huvudet, försöker nafsa och vevar med frambenen. Det resulterade i att jag först körde ryckkammen i tummen, så att nageln gick av, och sen en gång till, så att hörnet av tummen, där nageln tidigare satt, också gick av. Blir så himla trött, haha! Nåja, Mia bestämde att jag skulle öva skänkelvikningar och galoppombyten, vilket jag inte gjorde. Var lite för tjurig, men jag fick till ett byte som jag var väldigt nöjd med, även om jag fortfarande surade. Jag är så dålig på att släppa mitt kassa humör och le, får träna på det lite. Mia tog i alla fall en hel hög med bilder, så ni kan få se dem! Vissa är vackra, andra är mindre vackra, men det får ni ta!


Vet att jag inte har foten i stigbygeln, släppte
båda när den ena gick av, haha.












Precis innan mitt livs enda lyckade byte!









Som sagt, red riktigt dåligt idag, men det tar jag igen imorgon!!
 


Vidarebefodrar ett tips!

Läste en blogg förut där bloggerskan beskrev hur hon animerade små bildklipp, och jag ville såklart testa! Det självklara valet av bilder blev den klassiska uppsittningen barbacka på midsommar, känner att man måste bjuda på sig själv ibland! Mer om hur ni laddar ner programmet man animerar med kan ni läsa HÄR!



Lägger den i filmer, även om den inte är någon film. Nico har vilat idag, och imorgon ska jag rida ut med Mia igen! Underbart! Jag älskar min häst till oändligheten, ser fram emot en skogstur igen!
 


27/1-10-uteritt med Mia och Chillen

Idag hade jag och Mia plannerat på en uteritt, eftersom att jag slutade skolan så tidigt. Efter att ha gått från skolan till busstationen var jag inte lika sugen längre, men har man bestämt så har man. Klev av hos Mia och åkte med henne hem till mig, drack en kopp te och åt av hennes underbara kärleksmums, sen bar det av ut i kylan. Väl ute var det faktiskt väldigt mysigt i snön, ingen av oss frös ett dugg, och då kan man ta vara på det roliga med vintern mycket bättre! Nico skötte sig bra, men jag red inte så jätteseriöst, försökte bara ha skoj. Chillen tyckte nog att det var lite jobbigt, men det gick bra i alla fall.

Igår var en riktigt skitkass dag, både i skolan och senare på LRK, så jag väljer att inte kommentera den.
 


25/1-10-galoppintervaller

Idag tog jag mig hem lite tidigare, mamma var snäll och hämtade mig i stan, så jag skulle hinna rida. En stor bamsekram och massa tack till fina, underbara, bästa Mia som mockat, fodrat och sopat hela stallet när jag kom hem, det underlättade massor! <3 Red i varje fall lite galoppintervaller i backarna i skogen, och Nico var väldigt taggad på det hela. Värmde upp med skritt och lite skänkelvikningar, red sedan några minuter i trav, sen gjorde red vi några intervaller i trav och galopp, sen avslutade jag med lite skänkelvikningar och lite tagen bakdel i skritt. Övade också på galoppombyten i skogen, vägen är så krokig att man inte kan ta svängarna i fel galopp, så jag får ju lite hjälp av svängarna, då går det bättre, haha!

När jag tog in Nico för att rida fick jag först en liten chock, eftersom att han var blodig på benen och i svansen, för Chillen har ju broddar på i bak, vi lyckades inte få ur dem när vi försökte. När jag tvättat av benen på Nico såg jag dock att det inte var något allvarligt, det är varken varmt, svullet eller ömt, så jag låter det bara vara och håller lite uppsikt över det i ett par dagar. Det ser ju värre ut än det är, eftersom att blodet späds ut med snön i pälsen, då ser det ju jättemycket ut, men det är inte alls farligt.


Såret på höger fram, strax över karpalleden.


Såret på höger hasspets.


En till synes oberörd och glad Nico i skogen!
 


Skolan, för första gången på 6 veckor!

Brukar inte skriva om skolan, men idag var jag där för första gången på 6 veckor, i och med att det först var jullov, och sen blev jag sjuk. Det var verkligen superrolig! Skoj att träffa alla, roliga lektioner, ja, idag trivdes jag! Måste bara säga det, att jag är sjukt nöjd med mitt val! Har ju som några vet gått ett år på DLGs medieprogram, och trivdes inte så bra, så nu går jag i ettan på Uddetorp med inriktning på häst. Jag älskar det!
 
Skriver om ridpasset med Nico sen, blir lite småäckliga bilder också, ursh ursh!
Nu har jag inte tid, för nu blir det Familjen Annorlunda, haha!
 


Ny häst i stallet!

Nu har det kommit en ny häst till stallet, ingen mindre än Chimbachomba Chill! Han skötte sig prima och var lugn och fin, så det blir nog bra. Är det någon som vill köpa honom så hojta till, sjukt vettig häst!!


 


24/2-10-"dressyr"

Tänkte egentligen rida igenom min gode herre idag, men han var totalt sprattlig hela han. Red lite på vägarna i skogen istället, efter några varv på volten. Tränade lite skänkelvikningar, i slutet flyttade han bra, men han korsade nog inte helt, men jag är nöjd ändå, det är inte vår starka sida. Lyckades klämma in något galoppombyte också, nästan lite paff! Skulle galoppera honom lite friare också, och jäklar vilken skenfart han fick, även om jag kunde stanna. Snacka om pigg häst! Inte kul i dressyrsadel vill jag lova! Imorgon slutar jag tidigt, så det blir nog till att slänga på hoppsadeln istället, och galoppera honom lite upp och ner för grusvägarna!
 


Tävlingsplan 2010

Såhär ser planen ut för 2010, mycket preliminärt dock. Som ni ser ligger vissa tävlingar väldigt tätt inpå varandra, och jag åker självfallet inte på tävling två dagar i rad, det är vi inte redo för. Nu har jag (och ni) i alla fall en liten översikt över var jag och Nico kommer att tävla, sen beror allt på hur bra form jag hinner få honom i innan det drar igång.


Februari
20  Kyrkobacka, CR, 70cm

Mars
7    Lidköpings RK, Klubb, LC:2
28  Kyrkobacka, CR, 80/90cm


April
5    Lidköpings RK, CR, 80/90cm Anmäld Resultat
18  Götene RK, Gota omg. 1, 90/95cm Struken
24  Kyrkobacka, CR, 80cm
25  Lidköpings RK, Klubb, LC:2


Maj
8    Vartofta, Gota omg. 2, 90/95cm
23  Kyrkobacka, CR, 80cm
30  Falbygden, Gota omg. 3, 90/95cm


Juni
6    Lidköpings RK, Klubb, 90cm
13  Lidköpings RK, Lokal, 90cm Anmäld Resultat

Juli
Inget än

Augusti
Inget än

September
Inget än

Oktober
Inget än

November
Inget än

December
Inget än


Hämta telefon

Nu ska jag åka med mamma in till stan, och hämta upp min telefon hos Mia på vägen, eftersom att hon råkade få med sig den hem igår.

När jag kommer hem ska jag lägga upp min tävlingstermin som den ser ut just nu, jag och Mia har plannerat ihop den lite. Vi får se hur det blir!
 


Skapa en häst; Andra ridpasset

Idag red jag Dianne för andra gången, och hon skötte sig utmärkt. Vi longerade inte först, utan jag satt bara upp och red själv med en gång. Harig som jag är fick Mia gå med de första stegen, men det var ju såklart helt och hållet överflödigt. (Vilket Mia också var noggrann med att påpeka.) Red bara lite i skritt och trav, såklart, eftersom att hon inte kan galoppera. (Såklart hon kan, men har inte provat, snön är lite väl djup.) Hon skötte sig som sagt, och jag är kanonnöjd med henne! Testade att flytta henne lite åt sidan, och det funkar också förhållandevis bra. Tilläggas bör att jag INTE säger att hon går i form på någon av bilderna, utan vi vill bara att hon ska kröka på nacken och inte hänga i handen på mig. Så att bakbenen är i stallet, det är jag medveten om.














Det går att sitta upp på henne "på normalt vis" nu också! :D
 


23/1-10-oseriös dressyr

Idag var tanken att vi skulle tolka efter Nico, men eftersom att han stått medan jag varit sjuk så var han en aning för om sig och kring sig för att det skulle funka. Istället red vi lite oseriös dressyr, kände inte riktigt att det flöt på så bra idag, men eftersom att han stått så länge så får jag ju skylla mig själv. Är inte helt frisk heller, så jag orkade inte sitta ihop honom för fem öre. Slänger in en bild i alla fall!


Som sagt, det klickade verkligen inte till! Nytt försök imorgon!
 


Morgontrötta Klara.

Här sitter jag och ser dubbelt, för att jag råkat gå upp halv åtta. Ska bli väldigt spännande att börja skolan ska jag säga! Kommer nog inte överleva, men det får vi se då. Om några timmar kommer Caroline, då ska vi försöka tolka efter Nico, men jag har inte så höga förväntningar på det, eftersom att han stått i två veckor, och jag har ingen aning om när han blev tolkad efter sist. Premilla säger ju att han är snäll, men han har självfallet rätt att vara ringrostig för det! Vi får se hur det går helt enkelt! :)
 


Svar på kommentar



Nico heter egentligen Nerco van de Bredehoeve, och är 150cm hög. Han är en renrasig haflinger, vad jag förstår är han importerad ifrån Holland år 2007, men jag kan inte svära på exakt när. Han är född 2001, och "fyller år" 31/5. Jag köpte honom från Hällekis Säteri, ett ställe där de förut förmedlade hästar. Hans förra ägare hette Premilla och tränade Parelli med honom. Lite mer info finns att läsa om honom om du klickar på "Om oss" i menyn här till vänster. Hoppas att du fick svar på dina frågor, annars är det bara att fråga igen! :)
 


Eskadron Flexisoft Prosafe

Jag vågar säga att jag är ganska säker på att det inte finns en enda hästmänniska som inte känner till Eskadrons benskydd. För de första har de ju sett likadana ut i en evighet, och de har alltid varit ganska bra i priset, ett lite bättre skydd till ett överkomligt pris helt enkelt. Jag personligen är ett stort fan av skydden, och har haft dem till båda mina hästar. Kvaliten är jättebra, min gamla sköthäst Wanda har haft sina i tio år, och de är mycket använda, men ser så gott som nya ut om man putsar dem lite. Även min pappa, som verkligen inte håller på med hästar, förespråkar glatt Eskadron. När jag skulle köpa nya skydd till Nico funderade jag på Veredus, men när vi kom till Skara Hästsport sa han till en tjej i personalen att vi minsann skulle ha ett par Eskadronskydd till en liten hästs framben, för vi har redan till en stor hästs framben. Haha, tyckte det var lite roligt, men jag är i alla fall glad att jag tog Eskadronskydden. Nu har det dock hänt något radikalt, Eskadron har släppt en ny, superfräsch modell!
 

Eskadron Flexisoft Prosafe heter den här godingen, och man får lägga ut ungefär 1.000kr för att få ett par. Kan inte hjälpa det, men jag är jätteförtjust i dem, och jag hade absolut köpt dem om det inte vore för att de bara tillverkas i storlek full. Blev ganska (läs väldigt) irriterad när jag upptäckte detta, och jag måste nog ge mitt första ris till Eskadron. Med tanke på hur länge Eskadron behåller sina modeller så kanske jag kommer köpa ett par i framtiden, om jag skaffar en mer långbent häst igen, men för stunden måste jag nog sätta de nya skydden på disslistan!
 


Ny ide, kors i taket!

Jag fick uppfattningen om att ni uppskattade modemissinlägget, så därför undrar jag nu om ni vill ha en Klara kritiserar-kategori? Fråga vem som helst som spenderat mer än 5 minuter i min närvaro, "Jag hatar..." är den mest förekommande frasen. Jag är helt seriöst den mest negativa människan som går i ett par ridstövlar, det kan ni skriva upp. Självfallet kommer kategorin inte vara dötrist och genomelak, man måste ta det hela med en nypa salt.

Så vad säger ni, ja eller nej?
 


Ridmodets fetaste snedsteg

Jag vill inte verka bitter, men mitt humör är som sagt ganska dåligt idag, så därför tänkte jag plocka (och hänga ut) några produkter jag verkligen inte tål. Riktiga modemissar alltså. Hur dessa idiotiska produkter kan ha blivit så populära, det går långt utöver mitt förstånd, men häng på, för här kommer missarna!

Vi börjar med Tretorn. När stövlarna kom, Advance och Comfort tänker jag på då, så kunde jag inte för mitt liv förstå varför någon skulle vilja stoppa fötterna i dem. Nu när åren har gått, har jag dock accepterat dem fullt ut, speciellt Advance i de neutrala färgerna brun och svart. Och vad händer då? Jo, Tretorn beslutar sig för att släppa den fulaste stöveln genom tiderna. Hur kan det vara möjligt?! Tretorn Falsterbo GTX heter modellen som släpps i Februari, och ungefär 5.000 kronor kommer man få betala för att gå runt och se ut som ett fån. Bra där, Tretorn!
Tretornfanatiker kommer nu att säga saker som "de är snyggare i verkligheten!", "de är så himla sköna!" och "det är den mest praktiska stöveln som finns!". Men vet ni? Det skiter jag i, de här stövlarna kommer aldrig att stå i min sadelkammare! Köp dem om ni vill, men jag vägrar!




Här näst kommer Charismatränsen. Kom igen. Färgade träns? Jag förstår verkligen inte poängen. Charismas modeller i sig är väl ganska snygga, men vad är grejen med rosa, blåa och gröna träns? Nä. Just modellen nedan heter Papaya och kostar runt 900kr, men har sett det billigare också. Tränset i sig är riktigt smart, med snabbhakar, snygga sömmar och så vidare. Men seriöst, det hjälper inte när det är rosa. Big no no!



Ja, och jag hoppas att ni förstod att jag inte skulle lämna den fruktansvärda Jofahjälmen åt slumpen?! Vad hände där egentligen? Vad tänkte de med? Det är funderingar jag har kring plastpottan. Ännu värre är den ju i sammetsformatet, där plasten är sammetsklädd. Helt galet! Visst, det kanske är en bra hjälm till nybörjare, den är ju smutstålig och sådär. Men allvarligt talat, den är den obekvämaste av alla hjälmar, den sitter inte bra och är bara ful, det måste vara bättre att köpa en billig sammetshjälm från Hööks i så fall. Om någon missat den gräsliga pottan, så kommer en bild här nedan. Men jag tror inte att den undgått någon faktiskt. Den kostar ungefär 400kr, men är nu på halva priset på Hööks. SKYNDA FYNDA! .....


(För övrigt är mountain horse nya KEP hjälm precis lika ful.)

Det var de, enligt mig, största modemissarna i ridsportens historia. Har ni tips på fler fula grejer, skicka en kommentar, med en länk till bilden på saken, prisuppgift och ert omdöme och prylen, så publicerar jag den här!
 


Tappat humör och så vidare..

Idag har motivationen stått på noll hela dagen, men jag har lite planer på några inlägg, så jag ska försöka få tummen ur och skriva lite senare. Jag hoppas på att få humöret tillbaka också, är inne på min andra vecka utan ridning (bortsett från igår när jag satt lite på Dianne) så jag är ganska... nere just nu, haha!
 


Skapa en häst; första "ridpasset"

Idag har Mia varit här och hjälpt mig att rida lite på Dianne. Är ju fortfarande sjuk, så vi fick ta det väldigt lugnt. Dianne var lite stressig först, men det var absolut inga problem, hon var snäll. Först så longerade vi lite med stigbyglarna uppdragna, men eftersom att det inte var några problem det heller, så släppte vi ned dem ganska tidigt. Vi longerade ett par var till, innan jag hängde lite på henne, men det var egentligen bara att hoppa upp, för hon tog det bra. Jag red lite på lina några varv, bara så jag provade att trava, men det var bara att knäppa loss och rida. Det är det bästa med travare, de har en positiv inställning och tar det hela med ro! Inget jamsande och tramsande här inte, nej nej! Jag och Mia knäppte några bilder, som vi tänkte visa nu!


Det kommer lite bilder från när vi gjorde iordning henne också,
eftersom att Mia tjatar så förfärligt.






Observera tungan!






Kommer eventuellt mer bilder senare, men det här får duga nu!
 


Sovdags!

Nu blir det för mig att krypa ned i sängen och läsa lite innan jag sover, ingen skola imorgon heller, men på onsdag tänker jag gå dit om jag får. Imorgon ska jag dock sitta på Dianne lite, så det kommer uppdatering om det. Orkar jag så åker jag även med till LRK och fotar min underbara grupp på kvällen, kan ju tyvärr inte rida så aktivt än dock. Så imorgon har ni något att se fram emot, mycket bilder hoppas jag på! Godnatt!
 


Lästips!

Som ni säkert redan vet, så finns det en viss Mia. Den där Mia har varit i Indien i 2,5 månader nu under hösten/vintern, men är nu hemma igen, vilket är bra. När hon kom hem ändrade hennes blogg inriktning, så nu ska hon skriva om allt möjligt, MEN, framför allt så finns det en Indienkategori, där dett finns massa spännande läsning om Indien. Jag tycker ni borde kika in, för Mia är en väldigt mångsidig person. Till exempel är hon en bra fotograf, en bra ryttare, en bra vän, men framför allt en bra människa. (Sen så skulle hon säkert kunna ringa mitt i natten och berätta att hon fått en ny besökare också, så kul tycker hon att det är att kolla statestiken!) Skämt åsido, titta in!

Imorgon kommer den där Mia hit, och vi tänkte inleda projektet Skapa en häst. Håll utkik!

http://mirki.blogg.se
 


Klara funderar; Skona hästen från pessoabettet

När jag köpte min första häst, Novadime, sa den jag köpte honom av att jag borde rida på pessoa. Eftersom att jag inte var så gammal och inte kunde så mycket, så gjorde jag självfallet som jag blev tillsagd, jag ville ju ge honom världens bästa hem. Jag red honom med pessoa hemma, funderade mycket på varför jag inte kunde ta ett tränsbett, för han var ju så snäll egentligen. Men jag fortsatte att rida som jag blivit tillsagd, utan att ifrågasätta. När jag började träna hoppning för tränare fick jag order om att byta till tränsbett, vilket jag också gjorde. Men det var då det visade sig, att Dimen hade blivit helt förstörd i munnen redan. I början hade han varit mjuk och fin även på tränsbett, men efter att jag bara ridit med pessoa var han som en sten i munnen sen, det gick helt enkelt inte att varken få stopp på honom, eller att arbeta honom. Jag började rida dressyr för en tränare istället, och hon sa det samma. Efter mycket blod, svett och tårar, bokstavligen, så gick han dock att rida fullt ut på tränsbett igen.

Jag funderade mycket på varför han blivit så hård i munnen, för det var väl inget dåligt bett, eller?! Jag började klicka runt lite, och hittade mer och mer information, och jag kan säga att sen jag fick reda på hur bettet fungerar så har det bara hängt i sadelkammaren, jag har inte rört det sedan dess, och jag kan säga att det aldrig kommer att sitta i en hästmunn igen. Aldrig.

För er som inte vet så mycket om pessoa, så är det ett dubbelverkande hissbett, inte ett hävstångsbett som många tror. För att det ska bli ett hävstångsbett måste det finnas ett stoppläge, att man inte kan "dra" bettet längre liksom. Oftast är detta en kedja som sitter under hästens haka. Att det är dubbelverkande betyder att det ger dubbla signaler, eftersom att det inte finns något stopp så drar själva mundelen hästens huvud uppåt och bakåt, men det finns också en övre ring där sidostycket fästes, och när man tar i bettet så trycks sidostycket framåt och nedåt. Det innebär att hästen både får signalen nedåt/framåt, och uppåt/bakåt. Många upplever att deras hästar "fungerar bra" på pessoa, eftersom att hästen i stort sett aldrig tjaffsar emot, men det beror inte på att den trivs, utan att den inte kan tjaffsa på grund av de dubbla signalerna. Pessoabettet heter egentligen Belgiskt Gag, och är ett ursprungligen ett körbett. Här ser ni en animation av dess signaler;



Jag är överlag väldigt emot att bettsla upp hästarna, jag tycker att man ska ta tag i problemen istället för att gömma dem under ett skarpare bett, men samtidigt har jag förståelse för att man kanske inte orkar/har kunskap/har möjlighet att lära om hästen, men då tycker jag att man i alla fal ska ta sig en titt i bettdjungeln, det finns mycket bättre alternativ. Till exempel så finns pelhamstången som ett mycket bättre alternativ, allra helst om det används med dubbla tyglar. Jaktkandar/kimblewick är också ett bättre alternativ.

Kom dock ihåg att det här med uppbettsling bara blir problem, tänk efter både en och två gånger innan du stoppar ett skarpare bett i munnen på din häst, för till slut finns det inget skarpare att få tag i. Att man kan behöva ha ett lite skarpare bett vid hoppning/uteritt kan jag väl förstå, då det kan vara av säkerhetsskäl, men frågan är om man verkligen ska hoppa och rida ut i naturen innan man lärt sig att kontrollera hästen i dressyren? Ta en funderare på det, och det vore väldigt trevligt om ni berättade eran åsikt!
 


Smart kommentar!

Fick en kommentar på förra inlägget som jag tyckte var klockren!
Personen påpekade att det allra bästa är att använda sig av sunt bonnförnuft, score!
 


Klara funderar; Mina åsikter om NH.

Jag fick förslaget att skriva om vad jag tycker om NH, och med tanke på att jag lovade att skriva om allt har jag väl inte så mycket att välja på? Nej, riktigt så illa är det inte. Men NH har blivit ett väldigt smutskastat begrepp, folk sätter på sina totalt ouppfostrade hästar en repgrimma och styr dem med järnhand, plötsligt blir det NH. Det är INTE min åsikt. Jag skulle aldrig säga att jag håller på med NH, jag kan däremot säga att jag inspireras av det, och är lite nyfiken på det hela. Den "diciplinen" jag dras åt kallas Parelli, och att jag är nyfiken på den beror på att min häst är Parellitränad. Han har slått mig med häpnad många gånger när jag till exempel suttit och läst om "The seven games" och bestämt mig att gå ut och prova den första leken, för då kan han redan, då blir man lite paff! Jag är inte alls duktig på Parelli, jag kan bara The JoJo-game, vilket går ut på att man med eller utan lina backar hästen ifrån sig, och sedan kallar in den igen. Sen är NH så mycket mer än lekar och trick, för att kunna ta in hästen från hagen behöver du till exempel lite NH, hästen bör lita på dig och se dig som sin ledare för att det ska gå problemfritt. När du släpper ut hästen igen, så måste hästen vara uppmärksam på dig och vänta när du har tagit av grimman, och den ska veta att den inte får springa iväg förän du har backat undan och tillåtit den.

Jag tycker verkligen att det är helt fantastiskt med människor som utövar den här konsten fullt ut, jag tycker verkligen att det är helt magiskt! Tyvärr är jag inte där, men jag önskar att jag vore, och kommer vid sidan av att fortsätta träna och försöka lära mig nya saker. Jag kan inte kalla mig själv "en person som tränar NH", men jag kan däremot säga att jag utövar NH för att förenkla och lösa problem i vardagen.

Som sagt är det här med åsikter om NH en väldigt lurig sak för mig att skriva om, så undrar ni något som jag inte tog upp, så får ni självklart fråga! :)



Jag och Nico när vi lekte Följa John löst i somras.


Film; Dressyr hemma - 4/1-10


 


Film; Klubbdressyr LRK; LC:1 2008 - 18/10-09


 


Film; Hoppning Kyrkobaka - 16/7-09


(lägg märke till Mias idiotiska val av musik)
 


Stallet

Tänkte att stallet får hamna i kategorin "Om oss". Just nu ser det ut som ett bombnedslag, eftersom att jag inte har någon sadelkammare. Alla mina saker ligger alltså huller om buller i spolspilan och på andra sidan av Nicos box. Hoppas på att kunna bygga en sadelkammare i sommar, tänker för övrigt göra det själv, det kan inte vara så svårt. Hahah, nåja, nog om min höga tro på mina byggnadskunskaper, här kommer bilderna;


Utsidan. Ångrar faktiskt att vi inte tog några fönster på kortsidan,
men det får väl bli senare i så fall, hade inte en tanke på det när vi
byggde, jag var lite för stressad tror jag, haha.


Stallgången från porten sett. Spolspitan och Nicos box på höger sida,
Diannes box och en tom på vänster sida.


Spolspilan och Nicos box igen. Som ni ser har vi inte hunnit måla
klart alla stolpar, det blev för kallt. Där ser ni också min fina hög,
med ryktlåda, vantar, hjälmar, sporrar, västen och så vidare.
Detta är alltså direkt till höger innanför porten.


Går man stallgången ner till sista boxen och kikar åt vänster ser man
detta. Grovfodret och alla redskap, täcken, schabrak och benlindor.


Tittar man istället åt höger, bakom Nicos box alltså, så har jag mina
sadlar och min putshörna här. Stövlarna brukar stå bredvid sadel-
hängaren också, men de är inne nu.


Liten bonusbild uppifrån bara, man ser inte så mycket, jag tog
mest tillfället i akt att klättra lite, och låtsas att jag var tvungen.
Det ska läggas ett innertak senare, vi ville testa att ha utan,
men det blir för kallt.
 


Rubrikförslag

Jag tänkte vara så mainstream att jag helt enkelt ber er ge mig förslag på rubriker. Jag kommer dock inte välja ut tre att skriva om som de flesta andra, utan jag kommer att skriva alla inlägg. Självklart under en lite längre period i så fall. Och blir det inga rubrikförslag, då blir det inga inlägg, förkylningen har gjort hela min hjärna till ett snorigt russin.
 


En ny stjärna



Idag har bästa Morris fått somna in, har inte riktigt förstått det än, men det känns ändå okej, i och med att det inte fanns något att göra. Morris har dock anslutit sig till den där samlingen stjärnor som man aldrig kommer att glömma, den saken är säker! Godnatt vännen! <3
 


Skapa en häst; Dianne Hall.

Ja, Skapa en häst heter den nya kategorin! Som ni säkert vet så har jag ju ett varmblodssto här hemma i hagen, som förhoppningsvis är dräktig, men det kan tyvärr vara så att hon kastat, eftersom att hon kom sist till flocken där hon stod senast, och de andra stona var inte snälla mot henne. I dagsläget så har alltså Dianne bara stått ganska länge, men innan det är hon travtränad och tävlad. Hon är inte svenskregistrerad, så jag har tyvärr ingen information om henne, men jag tror att hon är ungefår 7 år. Jag har suttit på henne en gång, men det är det enda hon har gjort här hos mig. Om ni tycker att det låter roligt så kan jag gärna skriva lite om det hela, kommer att genomföra det i vilket fall som helst, och delar gärna med mig om ni är sugna!


 


Morgonpass i hagen

Idag när jag skulle ta ut Nico, vilket jag alltid gör i halsring, kände jag att jag ville ge honom lite mer frihet, så jag satte på ett extra grimskaft, så att det kanske blev 5 meter, och jag insåg där och då att det var just det som behövdes. Han blev genast mer engagerad, och jag kunde inte låta bli att provträna lite i hagen med honom. Jag släppte honom lös i hagen med Dianne, men han gick ingenstans, utan behöll fokus på mig. Testade att flytta honom lite genom att snurra med grimskaftets ände, och tror ni att jag blev paff när han gick ifrån mig i sidepass eller?! Av ren nyfikenhet smackade jag lite när han var typ 5 meter ifrån mig, och tror ni inte att han börjar trava lugnt och samlat runt mig då? Den hästen slutar aldrig att förvåna mig! Lät honom bara trava något varv eller två innan jag kallade in honom och berömde, vilket var uppskattat, hah! Testade att rygga honom, och lyckades få honom att backa cirka 10 meter ifrån mig, löst. Det märks dock att han känner sig lite kränkt i ryggningen, han är nog lite osäker på om han verkligen får gå ifrån mig också, eftersom att jag varit rätt strikt med att han ska vara nära, vilket visat sig vara helt fel. Det gick dock bra att backa honom och kalla in honom, antar att det är det som är The JoJo-game enligt Parelli, men jag är inte så insatt. Blev i vilket fall väldigt stolt över min fina häst! <3
 


11/1-10-dressyr i snön.

Idag fotade Mia mig och Nico när vi red dressyr i snön. Han var uuuundeeerbaaart trevlig! (<- många vokaler för mias skull) Man märker ju av hur kass kondis man fått dock, inte helt okej. Men det blir nog bra, tids nog. Ursh. Aja, massa bilder blir det i alla fall!

foto:mia k

foto:mia k

foto:mia k

foto:mia k

foto:mia k

foto:mia k

foto:mia k

foto:mia k
(Han byter galopp, om ni undrar)

foto:mia k

foto:mia k

foto:mia k

foto:mia k

foto:mia k
 


En copycat ur vägen, tack!

Tog ju självfallet kontakt med blogg.se om det här, men när de skulle ta kontakt med tjejen hade hon redan tagit bort sin blogg, så det var ju bra. Yxan är alltså nedgrävd, tack för att du tog ditt förnuft till fånga! :)
 


10/1-10-uteritt med Johanna

Ja, det blev skogen en dag till! Red ut med Johanna på Myggan för första gången på jättelänge! Tog samma runda som jag och Linda gjorde häromdagen, och det var lika mysigt den här gången, den är så snöig och fin. Visserligen är ju allt snöigt nu, men ändå, det är min favoritrunda! Efteråt så red jag lite dressyr på tokhästen på den blivande ridbanan, som för närvarande bara är en snöig åkerplätt i träda. Han gick verkligen kanon, kändes super och motivationen höjdes en hel massa! Han är så tacksam att jobba med, för man får verkligen lön för mödan! Idag visade han än en gång att han ställer upp till 100% när det gäller, genom att gå förbi en skogsmaskin som var igång, vi gick så nära att min stigbygel tog i däcket. Nico brukar vara rädd för stora maskiner, vilket han även var idag, men han gjorde ändå det jag bad honom om. Han är helt otrolig min lilla häst! <3
 


8/1-10-uteritt med Linda på Opetra.

Igår var jag och Nico ute och busade med Lina och hennes fina Opetra i snön! Tror att både Linda och hennes häst fick en liten chock över mina vägval, inte hindrar en stor snövall mig och Nico inte! Eftersom att min häst alltid ställer upp till 100% ute i skog och mark, har jag blivit lite bekväm med att klättra över och gå igenom saker, så vi tänker inte på det längre. Var i alla fall en väldigt mysig runda, men kall!

Nu har jag flyttat in kaninen i vardagsrummet igen också. Visste ni att jag har en kanin? Vill ni att jag ska berätta lite om honom, så hojta till bara!
 


Rea på Skara Hästsport!

Jovars, idag var jag och Mia i Skara, eftersom att hon skulle ha en ny hjälm, och jag skulle byta ett par handskar. Vi båda gick därifrån fattiga, men glada. Fattiga riddare så att säga. (Förlåt mamma, för jag vet att du kommer säga; "inte riddare nu igen" när du läser det här) Mia köpte sig en grå hjälm, riktigt snygg på henne faktiskt, ett par JW handskar och Kyra K byxor, allt satt verkligen skitsnyggt på henne! Är grymt avis på hennes långa ben, haha! Själv gick jag ut med ett par Roeckl handskar och föll för rean på Kyrabyxorna jag också, tänkte slänga upp en bild och visa mitt fynd!


Lite gråa på bilden, men fina! Vet att jag är rund med korta ben,
men det får jag vara, för det här är ingen fånig modeblogg.


En detaljbild på den (enligt mig) grymt snygga prydnadssömmen!
Föll som en sten för den, haha! Gillar de dubbla knapparna också, det
klämmer inte så i midjan när det är två. Här syns färgen också!
 


Klara funderar; Varför är vissa hjärndöda?

Förut när jag loggade in hade jag fått en kommentar, så jag klickade in till tjejens blogg och tittade. Efter någon minut finner jag detta;



Det är postat dagen efter jag skrev ett inlägg med samma rubrik, kopierat rakt av, ordagrant. Hon har tagit bort delen om hur stora hagarna är bara, mitt inlägg finner ni här. Jag blir faktiskt väldigt trött på det här, och börjar fundera på hur hjärndöd man är, när man kommenterar en blogg man kopierar ifrån? Nåja, hon verkar ju VERKLIGEN gilla min blogg, eftersom att hon vill ha den själv, så jag tar det som en komplimang! :)

Vill bara säga dig detta tjejen, jag har ditt IP nummer, jag vet var du bor, jag har upphovsrätten på min sida, och anmäler jag dig hade det gett dig upp till två års fängelse om du varit myndig. Tänk två gånger nästa gång, din fantasilösa stackare! :)


(om någon vill läsa hennes blogg är länken här; http://melinddaa.blogg.se. Inte för att jag förstår varför någon skulle vilja, menmen. Skicka henne en kommentar och berätta vad hon är värd. :)

  


5/1-10-snöridning

Igår försökte jag rida lite i snön, som jag visade er film på. Mia knäppte också ett par riktigt snygga bilder, och jag tänker ladda upp så många som jag orkar! Nico gick ganska bra för att inte ha blivit riden så mycket det senaste, och jag är väl nöjd med honom så sett, även om jag skulle vilja att han var liiite mer framåt.
Vad säger ni om manen föresten, hatar ni mig? Den ska tunnas ut mer dock!

Foto:Mia K.

Foto:Mia K.

foto:mia k

foto:mia k

foto:mia k

foto:mia k

foto:mia k

foto:mia k

foto:mia K

 
Många bilder = många kommentarer, eller? :D


Stöveltips!


Ett stövelmärke som jag varmt kan rekomendera är Mountain Horse! Jag själv äger de första och de sista på bilden, och jag är precis lika nöjd med båda två! För tillfället är de första hos skomakaren, då jag råkade sabba dragkedjan på den ena stöveln efter tre år av flitig användning, men de är absolut värda att laga, så de kommer nog hem i veckan igen!

De första stövlarna är alltså ett par Mountain High Rider II, en utav de första modellerna i den "familjen" tror jag. De har hållt väldigt bra, och de fixar att man går ut och hämtar hästen i leran, de står pall för det. De första åren, innan jag förstod hur man behandlar stövlar, så sköljde jag dem under kranen med diskborsten när jag ville göra rent dem, och de har hållt bra ändå. Nu det sista året har jag dock vårdat dem bättre, hahah! Jag köpte mina på Granngården för 1799:- vill jag minnas.

Stövlarna i mitten är Richmond High Rider, de första som kom ut med SCS3 sula om jag minns rätt. Det är alltså en sula i stöveln som passar tillhörande stigbygelplattor, väldigt praktiskt! Suktade länge efter dessa, men köpte dem aldrig. Mia har dem dock, och jag har aldrig hört henne gnälla. Jag vet hur hon misshandlar sina stövlar, och de ser fortfarande fina ut de också! Finns för 2799:- på Skara Hästsport bland annat.

Sist ut kommer mina nuvarande stövlar, Supreme High Rider. En utvecklad modell av Richmond skulle jag vilja säga, de har slimmats lite och gjort tunnare. SCS3 sulan har även utvecklats till SCS3 Lite istället för Grip, vilket också gjort stöveln nättare i modellen. Ett par sporrstöd har även tillkommit. Finns för 3799:- på Skara Hästsport, finns också en Limited Edition av dem som heter Supreme Exclusive Line, ser precis lika dana ut, fast de är i krokodilskinnsimitation. Personligen tycker jag att de är gräsligt fula, de finns i svart, brunt och vitt, enda pluset får väl vara just den vita stövlen då, den är skaplig och snygg för att den är lite speciell, men inget som hamnar på min önskelista. Priset är desto högre också, 5999:- får man hosta upp för att gå runt med krokodiltassar. Om jag tycker det är värt det? Nja, det kan diskuteras!
 


.

Följ min blogg med bloglovin
 


<3


Tack för allt vännen! <3
 


Film från idag!

Här kommer filmen från idag, han var lite tjaffsig, men som sagt, han har vilat och det här var första gången efter vilan som jag försökte rida ihop honom lite. Gick väl sådär, hahah, men jag är nöjd i alla fall!



Ganska torftig ridning från min sida, menmen, det är bara att ladda om!
 
 


Nu är det klippt!

Ja jo ni vet, jag måste alltid vara så fyndig. Nog om det! Nu är som ni säkert förstod Nico klippt och klar, och jag har riktigt goda nyheter! Mamma tar med sig Mia påväg hem från stan, så ikväll kommer det ut en film på mig och Nico på tuben! :)
 


3/1-10-uteritt med Josse och Wanda

Idag blev det ännu en uteritt tillsammans med Wanda, men idag var det hennes ägare som red henne. Var väldigt trevligt, för det var så längesen vi var ute tillsammans, och förut träffade jag ju henne nästan varje dag, eftersom att jag hyrde in Novadime i hennes stall. Turen gick bra, trots att vi blev jagade av en traktor med snöslunga. Det var på hemvägen som det blev lite mer kritiskt. Nico har lite svårt för att skiljas från den man rider med, så när vi kommit en bit skulle han såklart börja hingsta upp sig och resa sig, men han är ju inte broddad i bak, så han halkade omkull. Tjobang sa det bara så tippade han framlänges, men det gick bra. Jag satt kvar och han kom upp på benen så att jag kunde hoppa av och leda honom en bit. Skulle vilja ge en stoooor ros till bilen som lugnt stannade och väntade istället för att stressa som bilförare brukar göra, helt rätt agerat!

Imorgon ska jag klippa Nico för sista gången för den här sässongen,
och så ska jag rycka ur hans man lite till.
 


2/1-10-uteritt med Mia och Wanda!

Idag så red jag ut med Mia och Wanda. Det var första gången som Mia red Wanda, men jag tror att hon gillade henne, det verkade så! Det är för övrigt svårt att INTE gilla Wanda, jisses vad den hästen har lärt mig mycket genom åren! Hon är en klippa alltså! Red ganska lugnt, eftersom att Wanda är helt utan kondis, och Nico är inte så frack han heller. Idag var han dock piggare än någonsin, och det är ENDA gången jag helt seriöst funderat på att skaffa ett skarpare bett för extra pigga dagar. Tog dock mitt förnuft till fånga, det är inte bettsla upp jag ska göra, det är bara en dum genväg. Jag ska rida rida rida, tills han är mjuk och lagom pigg igen! Han tänkte dessutom mer uppåt än fram, vilket till 100% är mitt fel, han har stått för länge helt enkelt. Det var i alla fall trevligt, och han var finare i slutet. Det var mysigt att komma ut med Mia igen också! På morgonkvisten så klippte jag för övrigt av Nicos man, precis som ni gissade. Hata mig ni bara, GÖR DET! (Det gör jag!!)

Godnatt!
 


Mål för 2010



Vet att jag redan gjort en målpyramid, men det är ju mer delmål, det här är det jag vill uppnå under året som kommer att gå. Jag kommer dock bara att ta punkt tre på blodigt allvar, jag tänker bara slita och tävla så länge det är roligt; annars är det helt onödigt. Som ni ser är inte mina mål att ta mig till världscupen, alltså spelar egentligen inte resultaten mig någon roll alls, men det är något jag kommer kämpa mot, det vore skoj om det lyckades, men jag kommer inte riva upp himmel och jord om jag rider på 59% eller får 4 fel i tävlingarna, huvudsaken är att jag och Nico åker dit, gör vårt bästa och har roligt!
 


Dålig uppdatering..

Ja, nu över nyår har det ju varit si och så, har haft för skoj med mina kusinbarn för att bry mig om att blogga så att säga. Men imorgon ska jag försöka ta tag i det, ska lägga mig nu, för jag ska upp tidigt och pyssla i stallet. Sen kommer Johanna vid 10, så då ska vi ta oss en tur.

Imorgon kommer jag eventuellt att förändra Nicos utseende DRASTISKT. Den enda som kommer jubla är Anna. Grattis!
 

RSS 2.0