Mina schabrak

Folk retar mig alltid för att jag har så många schabrak, vilket jag absolut tycker är fel, för det är jäääättebra att ha många, haha. För ett tag sedan fick jag en frågan om jag inte kunde lägga upp bild på dem, men har inte riktigt fått tummen ur. I förmiddags var jag dock ute och fotade alla, och de var för övrigt bara 23, så jag slänger upp dem nu! Som ni ser har jag hemskt elaka sadlar, de färgar verkligen av sig jättemycket, men det är som det är. Nu har ni i alla fall ett par att kika på, alla bilder är klickbara!

D R E S S Y R S C H A B R A K

Okänt märke - Hansbo - Hansbo


Three Horses - Okänt märke - Globus

A L L R O U N D S C H A B R A K

Mias RS - Mias RS - Showmaster


Börjes - Okänt märke - Showmaster


Hippo - Hansbo - Jacson


Okänt märke - Jacson - Showmaster


Shires - Showmaster - Showmaster


Hansbo - Showmaster


Klara funderar; Bettets vara eller icke vara

Jag har under förmiddagen suttit och kikat runt i hästbloggar, i brist på annat. Som ni vet har jag lite dragning åt HN/trickträning/alternativ hästhållning. Det föll sig därför naturligt att jag klickade runt i just den sortens bloggar. På många ställen är det ren häxjakt på folk som rider med bett, eller ÄNNU värre; nosgrimma! Ord som djurplågeri, smärta och lidande i det tysta är vanligt förekommande, men jag måste ändå få fråga om det verkligen är så farligt? Jag rider väldigt gärna utan bett. Jag tycker att det är roligt att kunna komunicera med Nico på hans villkor, och försöka ta in vad han har att lära mig. Men där med inte sagt att jag tycker att det är djurplågeri med bett. Jag anser att när jag rider rätt så gör inte bettet Nico någon skada. Jag försöker vara väldigt uppmärksam på vad han har att säga, jag spänner aldrig nosgrimman så hårt att han inte KAN gapa och visa om jag blir för hård i handen, jag skulle aldrig spänna så hårt som jag vet att många anser att man ska. Jag är också uppmärksam på vad Nico trivs på, och vet därför att enledade bett går bort med en gång, och att han föredrar tunna framför tjocka, oledade framför tvåledade. Jag vet på samma sätt att han trivs på tunna repgrimmor framför tjocka, och på hackamore framför bitless bridle. Jag vet att han föredrar en stång framför ett vanligt bett, och jag vet vilken plupp på tygeln jag ska hålla för att han ska känna sig som mest bekväm. Jag är noggrann med att smörja hans mungipor med vaseline för att minska friktionen från bettet, och jag är noggrann med att växla mellan ledade och oledade bett för att inte lägga tryck på samma ställe i hans mun varje dag.

Bettmotståndares argument är ofta att det inte är naturligt för hästen att ha bett i munnen. Ett poäng till er, bettmotståndarna. Men då måste jag få säga att det är inte naturligt för hästen att; stå på stall, gå i hage, ridas, ha täcke, ha grimma, ha skor eller att ens vara i närheten av rovdjuret människan.

Jag tycker absolut att man ska eftersträva en naturlig hästhållning, med stora boxar, mycket utevistelse och mycket grovfoder, men vi måste inse att så länge vi har hästarna i fångenskap och har för avsikt att använda dem till någonting, så kan den inte leva 100% naturligt, tyvärr.

Det rättfärdigar såklart inte att slita hästen i munnen eller spänna nosgrimman för hårt, men att säga att all bettanvändning är djurplågeri, är inte det en överdrift?


Sadeltips!

 

Jag har suttit och klickat runt lite, och fått syn på de här sadlarna. Ja, inget särskillt tänker ni. Men det är det, för de båda är i syntet. Jag är vegetarian, och är egentligen lite emot skinn, jag tar inte helt avstånd men jag vill använda syntet i största möjliga mån. Till Nico låter jag dock hans välmående gå före allt annat, det är svårt att hitta ett träns i syntet som är lika mjukt och smidigt till exempel. Jag har alltid sagt att den dag en syntetsadel är lika bra och lika snygg som en skinnsadel så ska jag byta till syntet, och de här två verkar riktigt lovande! Har hört mycket gott om den, men aldrig fått chans att klämma på den lite, så jag känner hur materialet känns, men de som provat den verkar uppleva att den är ganska lik läder ändå. Lättskött är den också, bara att torka av med vatten på en trasa. Skulle jag letat sadlar nu skulle de här två vara det enda självklara valet, då de båda är riktigt riktigt billiga och det verkar vara mycket sadel för pengarna!

 

 


Mina och Nicos nya stallkamrater

Nu är det i stort sett bestämt att jag ska få hit en inackordering, vi ska hämta den imorgon om vi hittar transport, annars kommer han senare i veckan. Det är en häst som jag känner sedan tidigare, nämligen Ior Eme som stod på min skola förut, men som nu är köpt av min kompis Annah. Hon har haft honom i någon månad, och han har stått i ett stall inne i stan, men nu ska han flytta hit. Slänger med ett par bilder som jag snott av Mia. Det ska bli jätteroligt att få en stallkamrat i vinter, speciellt någon som jag känner lite sedan tidigare och jag vet att hon är bra att ha och göra med, så det kommer nog bli alla tiders! (Annah är dessutom en riktig matchningstönt precis som jag, så det ska bli skönt med någon som äntligen förstår varför man vill ha 25 schabrak och 10 träns till en häst, haha!)

http://mikri.blogg.se/images/2010/dsc_0539_96487184.jpg

Jag som testpilot när Annah skulle provrida.

 

Annah och Ior i stallet efter provridningen.

 

 


29/7-10 - Dressyr i ösregn

Mia hade bestämt att vi skulle ut och rida i regnet, och jag var väl inte jätteglad i det, men tänkte att det får väl gå. Tilläggas var att vi fick ungefär 60 millimeter igår, det ÖSREGNADE verkligen! Hur som helst så gav vi oss iväg ut i skogen, men kom fram till att ridbanan var vettigare, så vi stannade hos Josefine och red där. Jag red barbacka, som vanligt nu för tiden, men hade faktiskt bett igår, eftersom att Nico var så harig i regnet. Han var lite struttig i sitt steg först, men i slutet gick han riktigt fint, så det var roligt!


Mia och Lucky Boy!

Mia testade att rida Lucky Boy i halsring igår, hon tänkte rida på hack men jag beslöt att hon skulle rida i halsring istället. Han lyssnar ju så fint på dels rösten, och dels sitsen, så det var inga problem, lite mer fokus från båda två bara, så blir det nog bra!


Stanna på vaxduken

 


Hoppa stocken. Den här bilden hade varit jättefin om inte Nico var TVUNGEN att sträcka fram huvudet just då, haha. Jag vågar inte lägga ut fler bilder, för Mia sa; Lägg inte ut några där jag ser tjock ut, och jag tyckte inte att hon såg tjock ut på någon bild, men jag vågar inte riskera att få en spade i huvudet, så det här får duga!

 

 

 


28/7-10 - lite hoppning

Jag och Mia skulle rida i lilla hagen, och jag tänkte att jag rider nog barbacka idag också, men det gick inte fullt lika bra. Nico är så vansinnigt ofokuserad när man rider med andra, så det är löjligt. Han lyssnade inte alls på repen mot halsen, så jag fick helt enkelt rida på tvåhandsfattning och styra med grimman, han var lite överallt den token. Vi hoppade några språng i alla fall, och han tycker att det är så skoj att hoppa barbacka, så han blir helt tokig. Han hoppade av ganska stort för det mesta, det är ju tur att man har monsterbalansen säger jag bara!


Första gången vi hoppade över det "höga" hindret, vi har ett mindre i hagen också.


Får man inte bocka lite efter hindret var det ju helt meningslöst att hoppa, menar Nico.


Monsterhoppet! Observera att han inte nått språngets högsta punkt över hindret, utan att den var lite efter
hindret, och observera gärna också att jag var nära på att glida av bakåt, haha! Han är knäpp! <3


Leka följa John. Nico tyckte att jag var dum i huvudet och sprang runt hindret istället.


Olivia och Prinsen

Idag var jag och hjälpte Olivia för tredje gången, och hon har verkligen gjort stora framsteg med Prinsen! Det känns att hon lyssnar på vad jag säger och tränar mycket på det när hon rider själv, för han lyssnar på henne på ett helt annat sätt nu, så det är ju väldigt skoj att kunna hjälpa. Tidigare i veckan berättade Olivia att Prinsen varit lite dum i hoppningen, så vi bestämde att det skulle bli en hopplektion idag, och det gick superfint. Hon fick först hoppa lite på en serie, och efter det fick hon öva på att hoppa på volt. Prinsen kan vara lite svår att svänga, och är ganska lat, så jag tror att det var övningar som passade honom, för i slutet tände han till lite i serien. Hoppningen på volten var mest för att öva på att få upp Olivias blick, och få henne att bestämma vad hon vill, och sedan genomföra det, och det gick kanon! Slänger med lite bilder på otroligt fina Prinsen, tror att det kan bli en supertrevlig häst av honom!

 

 


Planering planering!

Sitter och planerar lite olika saker såhär på morgonkvisten. Delvis Olivias hoppträning som jag ska hålla om en timma, och delvis för vinterns inackordering samt inköp av saker som går åt. Vill inte säga för mycket om tjejen som eventuellt ska hyra in sig innan det är bestämt, men jag kan säga att om det blir av så kommer det att bli jättetrevligt, för det är en kanongullig tjej med en häst jag känner sedan tidigare, som också är en klippa! Ska verkligen bli roligt att få någon att rida med i vinter, förra vintern var ju inte allt för rolig direkt.. Men nu får jag fortsätta med träningens plan, än så länge står studs och lydnadsövningar på schemat!


27/7-10 - uteritt Nico och Hanny

Idag så red jag ut med Amanda, hon red Hanny och jag red Nico. Hästarna skötte sig fint, var pigga och glada hela passet. Nico kändes mjuk och fin, men var lite kinkig i munnen, det blir han alltid när jag inte ridit på bett på ett tag. Han jobbade dock helt okej i slutet av passet, så jag är nöjd. Hanny såg också trevlig ut, men det kan jag ju inte tala så mycket om. Alla hästarna fick dessutom skor idag, så jag har suttit i stallet från åtta till två och tittat på hovslagarens energiska arbete, haha. Nico skötte sig jättebra med hovslagaren idag, så jag är nöjd!


26/7-10 - lek och lite ridning

Nico har fått stå ett tag, för han kändes så himla loj, och vi har ju som sagt inga bestämda mål, så jag tyckte att det kunde vara värt ett försök. Idag när jag tog in honom från hagen var han så himla förväntansfull, och det lös verkligen glädje om honom. Han skötte sig fint när jag gjorde i ordning honom, och jag tänkte att jag skulle testa på att rida med sticks, så jag hade med mig massor av olika saker till hagen, haha. Väl där var han så himla fin från marken, uppmärksam och jättetrevlig. Vi värmde upp med de fyra första lekarna (dvs the friendly game, the porcupine game, the driving hame och the yo-yo game) och Nico lyssnade jättebra, så då fortsatte vi med lite yoga. Yogan är verkligen befäst, så jag ska snart börja med bergsgeten har jag tänkt. Hur som helst så hoppade jag upp och skulle rida lite, och när jag tänkt rida löst rider jag alltid lite i repgrimma först, för att kolla så att han verkligen känns med. Idag kändes han dock så fin i repgrimman och var så fin från marken, så jag ville inte börja med något nytt, utan höll mig till det och visade att han kunde och att han var duktig, så att han tycker att det är roligt. Mamma kom ut en sväng och tog några kort också!


Yoga


Skrittar över vaxduk


Halt på vaxduken


Den här bilden är en sån som man kommer få 5000 stolsitskommentarer om, haha. Det är inte så illa som det ser ut dock, utan jag håller på att sakta av till skritt, vilket jag gör genom att trycka lite med fötterna mot hans bogar.


Fina Nico! <3


Gillar att jag har bättre hoppsits utan sadel, det känns ju stabilt, haha.


Om vi kom fel? Ah. Ganska, haha!


Toker har tröttnat, haha!

Vad tycker ni föresten om de stora bilderna? Är det roligt, eller är de bara jobbigt stora?


Tips på ridkläder som ljusar upp gråa höstdagar!

Hur lite vi än vill, så är hösten på väg med stormsteg. Personligen gillar jag hösten, det är vintern jag inte trivs med, men samtidigt vet man ju hur det går till på hösten, med regn och sattyg. För att pigga upp er lite vill jag bara påminna om alla fina kollektioner som släpps till hösten, och att man faktiskt kan klä sig jättesnyggt just under hösten. Jag tycker att det är då som ridkläder är som snyggast, en prasslig jacka, lagom tunna ridbyxor och härliga färger. Jag tycker alltid att man känner sig lite extra fin på hösten när man drar på sig ridkläderna, kanske för att höstfärgerna passar både mig och Nico väldigt bra, jag vet inte!


För att vara jättefyndig så har jag klippt ihop två outfits, och dessutom satt dem hand i hand, eftersom att det går bra att blanda ihop dem också. Jag tycker att båda två är fina, och den högra har jag redan. Skulle dock absolut kunna tänka mig den vänstra också, men ur den har jag inget alls. Kommer dock att köpa byxorna, de är jättefina tycker jag, ser ut som Pikeur Diana, och har liknande material. Tycker absolut att det är ett prisvärt hemmapar i alla fall! Konstigt nog gillar jag stövlarna också, brukar gilla klassiska, och har sagt bom nej till dem innan, men när jag såg dem i verkligheten på en kompis så tyckte jag att de var helt okej! Jag måste säga att jag faktiskt gillar Hööks väldigt mycket, många gnällar om att de kopierar och så vidare, men de gör bra grejer så det spelar mig ingen som helst roll! Nu måste ni säga att ni älskar mina ihopklippningar, och erkänn att jag gjorde dem bättre än vad Frankenstein någonsin kunde drömma om!

Produktlista till skapelserna ovan.

 

 


Förtydligande

 

Som det tydligt står i beskrivningen, så laddar ni alltså upp bilden i er egen blogg(eller bilddagbok, hemsida osv), och länkar till inlägget där jag lagt upp bilden. När ni gjort det skriver ni en kommentar under Bloggtävling i samarbete med Ebenfelt.se! och där skickar ni med en direktlänk till inlägget ni själva lagt upp. Sen är man med, och jag drar vinnaren 20/8.

 


Bloggtävling i samarbete med Ebenfelt.se!

Jag har fått förmånen att hålla en tävling i samarbete med Ebenfelt.se, butiken där jag köpte min kavaj. Verkligen jätteroligt, eftersom att det är ett trevligt företag med väldigt bra kundservice, absolut värda att lyftas fram! Tävlingen rör en Windstoppertröja som jag och Ebenfelt kommer att lotta ut till någon av er läsare, färg och storlek får ni såklart välja själva.

Det är enkelt att delta, allt som krävs är en kommentar med följande
:
- Direktlänk till ett inlägg på din blogg, hemsida, bilddagbok eller liknande, där bilden nedan
och länk till det här inlägget finns med. (Ju fler alternativ, desto större chans att vinna!)



Och glöm för allt i världen inte att klicka in på www.ebenfelt.se, de har kanonerbjudanden på gång!


En överraskning påväg...

... i dagarna kommer jag att publicera något skoj som jag tror att ni kommer gilla, och som jag är glad att jag kan ordna för er.. sitter och diskuterar lite nu, så får ni se sen!



21/7-10 - markarbete Nico

Red ett markarbetspass på Nico i förmiddags, men det slog till och blev jättevarmt mitt i passet, så det gick inte så bra. Varken jag eller Nico orkade koncentrera oss, så det blev många bommar ner. Han var dock jättefin på "marken" eller vad man ska säga, när jag värmde upp och joggade av, så det gör inte så mycket. Han gjorde sitt bästa även om han var jättetrött och varm, och med lite dålig hjälp från en trött ryttare, så jag är nöjd. Han har plötsligt blivit så härlig att rida, vilket är skönt!


Bilder på Lucky och Corren!

L u c k y   B o y





C o r r a d i n o



207/10 - Löshoppning Hanny

När jag hade ridit Nico hade jag inte jättestor lust över till en häst till, så jag och Mia bestämde att vi skulle löshoppa de som var kvar. Vi började med Lucky Boy, men honom tar vi i ett annat inlägg. Efter honom var det Hannys tur, och hon skötte sig väldigt bra och hoppade fint. Hon rev någongång på 120, och det blev ett stopp, men inget allvarligt. Hon har en sån otrolig spänst den där ponnyn, och hon taxerar helt perfekt. Hon har däremot ingen vidare teknik, men jag tror att den skulle gå och träna upp väldigt mycket. Hon tycker att det är superkul att hoppa och gör alltid sitt bästa, man kan aldrig få några fulstopp eller slarvrivningar, hon är rädd om sina ben och otroligt klok på hinder. Hade kalaskulan inte varit där, och hon vore riden riktigt bra i ett par år, så tror jag säkert att hon skulle kunna löshoppa 140-150, utan tvekan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


20/7-10 - dressyr Nico

Idag red jag dressyr på Nico, som stått sedan incidenten med motorcyklarna. Han var faktiskt väldigt trevlig, men det märks att han är skärrad för motorcyklar, han spänner sig varje gång han hör att de drar förbi ute på vägen. Tilläggas bör att de kör fruktansvärt fort här hela tiden typ, så det är ju inte så roligt. Han var som sagt fin i dressyren i alla fall, och det är huvudsaken. Övade lite på skänkelvikningar och byten, och som vanligt massor av fram och bakdelsvändningar. Skänkelvikningarna gick över förväntan idag, speciellt undan vänster, men undan höger gick också bra. Bytena var lite sämre, det går bra över bom men inte så jättebra utan bom, ibland går det och ibland inte. Vändningarna är ju inga som helst problem, de kör vi bara igenom varje pass för att renodla hjälperna lite! Duktig var han i alla fall!


19/7-10 - uteritt Hanny

Nu har jag och Hanny varit ute en runda i skogen med Helene och Corradino, hästarna var på helspänn hela vägen! Både jag och Helene satt lite löst vid ett tillfälle, haha! Men inga direkta "dumheter" från någon av dem, utan bara rent fjanteri, de var rädda för allt och inget liksom. Var i varje fall en trevlig tur, jag har ju inte ridit Hanny på två veckor, eftersom att Jossan varit här, så det var skoj att känna lite på henne. Ska se om jag orkar rida Nico också, eller om han får stå. Han mår bara gott av att gå och äta ändå, vi har inga direkta mål spikade.


Bilder på Helene och Corradino!

Efter många om och men har jag nu lagt in och fixat bilderna på när Helene hoppade på riktigt för första gången på 8 år tror jag hon sa att det var! Hon var jätteduktig, och det var Corren också. Varsegod Helene! :) Klicka på bilderna så kommer de i större format!


 

 


Bruna stövlar till svart sadel?

Shoppingsugen som alltid satt jag och kikade runt på olika internetbutiker förut, och plötsligt slog det mig hur populärt det verkar ha blivit med bruna stövlar. Jag tycker verkligen att det är kanonsnyggt, jag älskar brunt läder, men har svart av den enkla anledningen att jag haft det från början, så när jag köpte min hoppsadel så blev den också svart, trots att jag hade hemma en brun också, för jag hade ju allt annat i svart. Dressyrsadeln köpte jag ju begagnad, så det var ju också ganska enkelt där. Just den modellen av stövlar som är på bilden, MH Supreme High Rider, finns ju faktiskt i brunt, om man går upp till Exlusive Line och tar den i krokodilskinnsimitation.

 

Personligen skulle jag inte klara av att rida i bruna stövlar och svart sadel, tvärt om känns okej, men inte så som på bilden. Tänkte att det kanske skulle kännas okej i dressyrsadeln som har bruna detaljer, men mja, jag är inte övertygad. Hoppsadeln har faktiskt också bruna detaljer, men inte lika synliga, men ändå känns det som att det blev snyggare i hoppsadeln? Skulle kunna tänka mig ett par Alex's Boots eller något, men inte helbruna!

 

Men nu var det inte det det handlade om, utan vad tycker ni?

 

 


Mina stövlar

Har ju ridit ett tag i stövlarna jag köpte när Skara hästsport hade rea, och nu tänkte jag göra en liten utvärdering, men jag kan lika gärna skriva om alla stövlarna, när jag ändå är igång!

Vi börjar med de som är längst till vänster, MH Mountain High Rider. De är de först inköpta av de här tre, hade några innan men de har jag skänt till mitt kusinbarn, så detta är väl de första stövlarna jag verkligen tyckte om. Köpte dem för ca 1.800kr på Granngården i Mars -08, och jag har varit väldigt nöjd med dem. De är jättebra allroundstövlar, stilrena men lite för vida för min smak, men de har varit sköna att ha när jag hade hästen inackorderad, för de är vattentäta som gummistövlar, och går faktiskt att spola av om de blir smutsiga. Hade ju ingen plats för att ha olika skor i sadelkammaren på andra stället, då var det skönt med stallsko, gummistövel, ridstövel och vinterstövel i ett, om man säger så!

 

De i mitten är ett par Brogini 3000, i John Whitakermodell. Kostar 4.395kr men jag kom över dem för 2.495kr, så jag är nöjd! Stenhårda i både skaft och fot, men ändå gudomligt sköna! De är mjuka precis i fotleden, så man får inget skav och har inte fått från första gången. Däremot fruktansvärda blåmärken i knävecken, för de är aningen långa för mig, men de kommer ju att sjunka ihop lite, är hur som helst supernöjd med dem, de är riktigt snygga! Använder dem som dressyrstövlar, eftersom att de är så stilrena och snygga, och ger väldigt bra stöd!

 

Sist, men absolut inte minst, mina MH Supreme High Rider. Köpta för 3.799kr på Skara Hästsport i November -09 Också mördarsnygga, och helt underbart härliga att rida i, men fruktansvärda att gå i. Här snackar vi skavsår på hälsenan alltså, aj aj aj! Har ridit lite dressyr i dem, men där ger dem inte något vidare stöd, men funkar däremot superbra i hoppningen! Har SCS3 Lite sula, som passar på stigbygeln, och därmed får man ännu bättre stöd. Har inte de sulorna på hoppsadeln just nu, men räfflorna ger även ett bra grepp mot Sprengers Bow Balance-plattor med knoppar på, så det är ändå kanonbra!

Så detta är mina tips på stövlar, absolut!

 

 


16/7-10 - dressyr+nära döden upplevelse

Jag och Mia, glada i hågen efter en fikapaus, gick ut i stallet för att rida dressyr. Vi hade pratat med grannen genom skogen, och skulle få rida på hennes ridbana, så vi engagerade oss fullt ut och gjorde hästarna riktigt snygga! Inte nog med att hästarna matchade sina ryttare, nej, vi matchade varandra som ekipage också, men marinblåa lindor och schabrak. Vi hoppade upp som vanligt och skrittade glatt iväg mot ridbanan, det är 15 minuters skrittväg dit. Mia gick först på Lucky Boy, och hon sa att det kom motorcyklar framför, ganska snabbt, men det var inget vi tänkte på eftersom att båda hästarna är högst trafiksäkra. När den ena motorcykeln är strax framför Mia har den dock inte saktat in alls, utan kör i 70-80 fortfarande, och Lucky Boy blir jätterädd och slängder sig framför den och skenar iväg. Nico hänger såklart på efter en kort stund, drar om Lucky Boy och rågalopperar på asfalten. Motorcykeln drar dock om oss i full fart och kör iväg, men jag får stopp på Nico och som tur var stannade också Lucky Boy då. Jag hoppar snabbt av och går för att stoppa de två crosscyklarna som kom efter, och går fram till dem för att prata. Jag ber om regnummer på motorcykeln framför, men det kunde de inte i huvudet, så jag frågade om mobilnummer istället, och det kunde jag få. Gubben på första crossen var medgörlig och tänkte ge mig numret, men fittkärringen bakom däremot började käfta. Hon frågade vad jag skulle med det till, och jag svarade att jag ville prata med föraren om hur man beter sig när man möter häst i trafiken, men hon blev jättearg och sa att det är vårt ansvar att se till att hästen är säker på vägen. (Vilket det dock inte är enligt trafiklagen, det är alltid fordonets ägare som bär ALLT ansvar för vad som händer, eftersom att hästar är levande varelser.) Jag ber henne att sluta skrika och prata med mig som en vuxen människa, men hon fortsätter, och gubben ger mig inte numret. Jag ber än en gång om det, men kärringen käftar på, och tillslut bestämmer jag mig för att ringa pappa och be honom komma och prata med dem, vi hade ju bara kommit en halv kilometer hemifrån, men då startar kärringen crossen och frågar om jag vill att hon ska köra på Nico. Jag svarar självfallet nej och ber henne än en gång att bete sig som en vuxen människa, men hon gasar och satsar mot Nico och säger att hon ska köra på honom om jag inte flyttar på mig, och det säger hon upprepade gånger. När jag inte flyttar på mig så drar hon iväg i full fart max en halv till en meter ifrån Nico, och gubben drar efter, fast lugnare och lite längre ifrån. Jag kan säga att det var hennes stora tur att jag och Nico ändå har en sån bra relation från marken, för hade inte han litat på mig när hon körde så nära kunde det slutat illa för hennes del.. Jag och Mia ringer i alla fall pappa som åker och letar, men han hittar dem inte. Mia och jag red i alla fall vidare till banan, men det var helt hopplöst, för hästarna var livrädda för allt på vägen, cyklar, bilar, människor, allt! Vi kom i alla fall fram, men var lite väl skakade för att rida ordentligt, så vi red bara en kort stund, och sen red vi genom skogen hem. Jag vet inte när jag kommer att våga rida på vägen själv igen, men troligen inte förän motorcykelsässongen är över.

OM NÅGON KÄNNER TILL EN KÄRRING MED GLASÖGON SAMT EN TJOCK GUBBE MED LÅNGT BRUNT HÅR OCH SKÄGG SOM ÅKER PÅ VARSIN SVART SUZUKICROSS I LIDKÖPINGSOMRÅDET SÅ FÅR NI GÄRNA SÄGA TILL!

15/7-10 - galopp på travbanan

Jag, Mia och Helene tog med hästarna till travbanan och galopperade ordentligt, Lucky Boy tyckte att det var lite extra roligt, så han bockade loss lite, haha. Nico skötte sig bra, men vi galopperade bara 4 eller 5 varv, minns inte riktigt nu på rak arm, men det gick i alla fall bra. Ösregnade gjorde det också, det är ju alltid mysigt, eller hur? Vi red genom skogen dit, men tog vägen hem, för det var otroligt mycket insekter i skogen, trodde inte att det skulle vara det när det regnade så mycket! Men jo, massor av insekter var det, så det var bara till att rida andra vägen hem!

Film; Jossan hoppar Hanny - 14/7-10


13/7-10 + 14/7-10 - Hanny

1 3 / 7 - 1 0   -   D r e s s y r
Jossan skulle rida själv för första gången, och mamma kom in till mig och sa att hon var lite ledsen där ute, så jag gick dit. Jossan sa att hon varit jättespringig och jobbig, så jag hjälpte henne lite och i slutet såg hon fin ut. Hanny hade ju vilat dagen innan, och då blir hon en raket alltså, helt seriöst. Vi avslutade med lite galopp på grusvägen, jag och Hanny tävlade. Jag vann första heatet, och Hanny andra, för då orkade jag inte springa mer, haha!

1 4 / 7 - 1 0   -   H o p p n i n g
Sista riddagen för Jossan innebar uppvisning för familjen med vad hon lärt sig. Så jag, min mamma, Jossans mamma och storebror+storebrors kompis bänkade oss på första parkettoch tittade när hon hoppade. Det gick jättebra, jag fotade och Jesper filmade, så det kommer att komma film senare. Hon hoppade bana på 70, men sista hindret la vi på 90. Hon red kanonfint och det gick verkligen jättebra, så det var ett härligt avslut! Efter att banan var klar så tog hon ett språng på 1 meter också, jättebra jobbat!






Första hindret i banan.


2 a


2 b


Och sista, det var fler, men de var bakifrån, så det är ju inte så skoj!


Hon rev sista i banan, så hon hoppade 90 en gång till.


Och sista språnget på 1 meter. Verkligen en enorm utveckling, förra sommaren vågade hon hoppa max 40, men då var det med gråten i halsen alltså. I år har hon hoppat 90 gång på gång och nu i slutet 1 meter, hon har verkligen blivit jätteduktig! Tack för den här sommaren Jossan! :D


Och en bonusbild på Jesper som också fick prova på att rida, mest för att han sa att det vore bra om det inte fanns någon bild på det, haha!


10/7-10 - 11/7-10 - Sammanfattning Nico

1 0 / 7 - 10   -   D r e s s y r
Red dressyr barbacka på Nico, han kändes fin. Han är verkligen en helt annan häst att rida barbacka! (Och för att redan nu slippa kommentarer om saken; Ja, sadlarna ligger bra på honom, utprovade för just honom båda två.) Han tycker verkligen att det är roligt, och han bjuder på sin skönhet till hundra procent. Han går i så naturlig och härlig form barbacka, han bär sig helt annorlunda. Väldigt härlig känsla, måste jag säga!






var tvungen att ta ett pyttelitet skutt också, haha!

1 1 / 7 - 1 0   -   U e r i t t   +   B a r b a c k a
Red som sagt ut med Jossan på morgonen, och det gick bra, inte så mycket att säga. På kvällen sen hade inte jag tänkt att rida, men Jossan var fast besluten att jag också skulle rida barbacka, så det fick bli så. Borde inte gjort det egentligen, varken jag eller Nico kunde hålla fokus, så det gjorde nog mer skada än nytta. Nico bet mig dessutom i fingret, första gången någonsin, och han satsade stenhårt. Trodde nästan att nageln skulle åka av där en stund, men jag kom loss, haha. Han var ganska loj att rida, men lyssnade ändå ganska bra. Red på stång först, och sen i halsring.


Börjar med en tykbild på Nico, haha. Jag låter honom alltid springa ifrån mig om han inte vill/förstår/känner sig trygg med uppgiften jag ger honom, för att han inte ska tycka att det är jobbigt och tråkigt allting. Men grejen är att han är så nyfiken så att han vill gärna ändå, även om han inte förstår, då ställer han sig såhär jättelångt bort och ser lite korkad men glad ut, haha.


Gav honom samma kommando igen, men då tyckte han att det fick vara nog, så galopperade han bort till hörnet och stod där och surade en stund, innan han ångrade sig och kom tillbaka. Han har samma humör som mig, jag brukar också gå iväg och sura när jag inte förstår, haha.


Jag frågade om han ville komma tillbaka, (tvingar honom aldrig om han springer iväg, utan bjuder in honom och hoppas på att han själv vill komma till mig), och han kom in till mig och var gosig en stund, haha. Han är INTE hästen som vill stå och mysa, men han är väldigt fjäskig, så när han inte riktigt förstår vad han ska göra när han kommer tillbaka så testar han att mysa lite istället.


Och upp med den där ryttaren igen. Tog bort grimskaften till grimman och red i halsringen istället, och han kändes faktiskt fin. Det var ju väldigt, väldigt längesen som jag red utan utrustning så, så jag är väldigt nöjd ändå, även om han smet förbi hindret ett par gånger.


Och landningen. Tycker det är så kul att Jossan ser ut att glömma att hon galopperar barbacka på en skitpigg häst, och helt riktar fokuset mot om Klara ska sitta kvar eller ej, haha.


Ber Nico att stå still och lägger mig och vilar lite, eftersom att Jossan inte tröttnat på att rida i regnet än. Det var direkt efter den här bilden som han bet mig, för jag sträckte fram handen och hälsade, men han hade helt andra planer. Så kan det gå!

10/7-10 - 11/7-10 - Sammanfattning Hanny

1 0 / 7 - 1 0   -   D r e s s y r
Jossan red dressyr på Hanny, minns inte riktigt hur det gick, men jag tror inte att Jossan var jättenöjd, för hon ville inte ha några bilder från passet, haha! Tror dock inte att det var så illa, men Hanny var väldigt pigg och springig för henne, och hon är ju inte van vid så stora hästar, då är det inte så lätt!

1 1 / 7 - 1 0   -   U t e r i t t   +   B a r b a c k a r i d n i n g
På morgonkvisten så tog jag och Jossan en sväng i skogen, och det gick bra. (Fort också, haha!)
Inte så mycket att säga om turen, den var härlig och flöt på fint bara!

På kvällen red vi lite barbacka, Hanny såg fin ut. Jossan gjorde lite balansövningar och så, och det gick bra! En gång blev hon liggande på Hannys rygg när hon drog iväg, MEN hon orkade resa sig i full galopp, fattar inte hur hon gjorde, men jag tror det kallas magmuskler? (Något som jag själv aldrig träffat på, men jag har hört att andra har dem?)


Galna Jossan på galna Hanny, haha!

9/7-10 - Hoppning Hanny

Det här gick bra: Det mesta gick bra, men allt gick inte jättebra.
Det funkade, vi kom över hindren, men samtidigt gick det inte super.
Det här gick mindre bra: Hon var lite svår att svänga i de skarpa svängarna,
och hon missade bakbenen på grinden de flesta gångerna.
Det här ska jag tänka på till nästa gång: Att inte vara så rädd, för Hanny
ställer upp i alla lägen och hoppar allt man styr på!
Nästa gång ska jag göra detta: Rida dressyr
Klaras kommentar: Jossan red jättebra och Hanny skötte sig hon också,
så det var absolut ett av de bästa passen jag sett från hennes sida!




























Och höjdrekordet för både Hanny och Jossan på 0.90 :)


8/7-10 - Uteritt

Jag, Jossan och Mia red ut en sväng i skogen, vi red Månslunda och det gick bra. Nico var dock helt sjövild, men ändå lat, så det var lite jobbigt, men han skötte sig helt okej ändå. Det blev mycket luftsrpång och konstiga mellangångarter, men han jobbade på bra där emellan, så det får väl gå för den här gången då!

7/7-10 + 8/7-10, Sammanfattning Hanny

7 / 7 - 1 0   -   D r e s s y r

Det här gick bra: Hon var lugnare med snodd på!
Det här gick mindre bra: Hon halkade en del i galoppen.
Det här ska jag tänka på till nästa gång: Fortsätta jobba med lugnet.
Nästa gång ska jag göra detta: Dressyr på morgonen och uteritt på kvällen.



8 / 7 - 1 0   -   D r e s s y r l e k t i o n

Det här gick bra: Allt gick bra, jag började få henne att slappna av.
Det här gick mindre bra: Hon är fortfarande lite stark och stressad i galoppen.
Det här ska jag tänka på till nästa gång: Inget speciellt.
Nästa gång ska jag göra detta: Uteritt
Klaras kommentar: Hanny gick faktiskt väldigt bra hela passet, och allt funkade
fint! De börjar växa ihop bra, vilket ju är lite jobbigt när det inte är så långt kvar,
men Hanny ska ju eventuellt stå här nästa sommar också, om Jane vill.  :)









8 / 7 - 1 0   -   U te r i t t

Det här gick bra: Hon var lugn och lydig.
Det här gick mindre bra: Inget speciellt, allt gick väldigt bra!
Det här ska jag tänka på till nästa gång: Inget speciellt nu heller.
Nästa gång ska jag göra detta: Hoppa bana.

7/7-10-Dressyr

Jag, Jossan och Helene red dressyr på kvällen, och det gick väl helt okej. Nico kändes lite loj, och det är svårt att rida honom tillsammans med andra, eftersom att de använder mycket smackningar och ptro, vilket Nico lyssnar till, även om de inte kommer från mig. Därmed är det lite svårt att hålla honom koncentrerad när man rider med andra, men det är ju väldigt bra träning för både honom och mig. Red ett ganska kort och okomplicerat pass, så det är inte så mycket att tala om.








Sitter som en padda, men så är det! Det blir bättre och bättre,
har kommit av mig helt under vintern, tyvärr!


6/7-10-uteritt med Hanny

Det här gick bra: Allt :)
Det här gick mindre bra: Hon blir lite stark men det går bra ändå!
Det här ska jag tänka på till nästa gång: Inget speciellt.
Nästa gång ska jag göra detta: Rida dressyr :)


6/7-10-uteritt

Jag och Jossan red en sväng i skogen, vilket var riktigt härligt! Vackert väder och bremsar, haha. Nej, bremsarna är ju inte så roliga, men vädret i alla fall! Båda hästarna var pigga och glada, och det var en hel del korkar och svängar i skogen, lite diken att ta sig över, lite grenar att ta sig under, ja sådär som det kan bli. Nico verkade i alla fall tycka att det var jätteskönt att komma ut lite, och det var han värd!

5/7-10-Hoppning

Nu har jag varit ute och hoppat Nico också, och han kändes ganska så fin. Han var väldigt pigg, gick på sidan lite och så, men när hindret väl var framför honom var han ganska fokuserad. Blev två rivningar, men inget stopp, eller ens en antydan till det. Han var fin i sina framben idag också, det kändes som att han hoppade upp sig bra.
Imorgon så ska jag och Jossan rida en sväng i skogen, och vi ska satsa på att göra det ganska tidigt,
så kanske vi slipper både värmen och knotten.

 

Tuffa Jossan fotade mig och Nico idag, första gången med
systemkamera, 12 år. Tycker att hon är skitduktig! :)


Nåväl, frambenen var fina för det mesta i alla fall, med vissa undantag, haha!


Kom på att jag nog aldrig visat hur han använder sina bakben i språnget,
så varegoda, här kommer en bild på det. Lågt språng dock, så han engagerar
sig inte till hundra, haha. Landningen i samma språng som bilden ovan.

 


5/7-10-hoppning med Hanny

Det här gick bra: Allt utan travbommarna :)
Det här gick mindre bra: Bommarna, det gick lite snabbt. He, he!
Det här ska jag tänka på till nästa gång: Göra många halter och hålla henne sysselsatt hela tiden.
Nästa gång ska jag göra detta: Imorgon ska vi rida ut :)
Klaras kommentar: Josefin och Hanny hoppade på riktigt för första gången idag, och det gick jättebra. Hanny blir ju ganska pigg och stark när man hoppar, men Jossan fixade det bra och satt mest och skrattade åt hur pigg Hanny var, haha! De hoppade som högst 70 idag, jättebra, förra sommaren var det lögn att tvinga henne över 30 ungefär, så nog har det blivit skillnad! Imorgon blir det en lugn tur i skogen!




























4/7-10-markarbete/dressyr med Hanny

Jag har tänkt att Josefin själv ska få skriva om sina ridpass (hon protesterar bestämt, men hon har inget val) så därför så har jag gjort en mall som hon kan följa, eftersom att hon är så tokig och inte vill skriva själv, haha!

Det här gick bra: Galoppen och hoppningen.
Det här gick mindre bra: Traven för att hon blev stark.
Det här ska jag tänka på till nästa gång: Att jag är snabbare på att säga till henne när hon blir springig.
Nästa gång ska jag göra detta: Vi ska hoppa, kanske en liten bana.
Klaras kommentar: Är man alltid lika envis när man är 12?! Nej, jag skojade. Det var ett bra pass och hon skötte det fint, även om Hanny kan bli lite svår och springa i onödan, men det är ju sånt man vänjer sig vid att stoppa.






4/7-10-markarbete/dressyr

Red ett ganska oseriöst pass på Nico, var lite för trött och orkade inte bråka med honom för den sakens skull, han ska ju inte behöva ta skiten för att jag inte orkar, helst. Så jag red mest i skritt och trav, för jag orkade inte riktigt sitta ihop honom i galoppen. Han kändes faktiskt fin ändå, även om mamma inte fick till några klockrena bilder, haha! Han skötte sig i alla fall och var fin i munnen, så det är ju alltid bra!




(Finaste stövlarna i världen. Ja och så hästen då, förstås!)


Som sagt, mamma plannerar inte alltid bilderna. Lite snöre hit och dit,
vad gör väl det så säg? Haha. :)

2/7-10-markarbete med Emma

Emma lånade Hanny och red, och det såg faktiskt väldigt fint ut. Hon red både lite dressyr och provade att hoppa några språng, det såg bra ut, mer än så kan jag inte säga eftersom att jag inte satt på. Men jag tror att Emma var nöjd också, uttryck som "illgo" användes flitigt, haha!




2/7-10-westerninspirerad "busridning"

Efter en lång dag i värmen på High Chaparral så är man inte jättesugen på ett stenhårt dressyrpass, men väldigt sugen på att rida däremot! Köpte lite nya grejer på mässan, så jag ville såklart hem och prova dem lite snabbt. Bestämde mig för att jag skulle försöka rida lite "barrel racing", mest på skoj, och det gick väl... Sådär, haha. Men Nico kändes väldigt loj, så det blev inte så mycket av det. Jag var ju också trött såklart, så man får ta det för vad det är!

(vet att jag gör det förbjudna; rider med brunt träns och svart sadel. förlåt)


Rundar en tunna (misslyckas radikalt med nästa, schhh! Haha.)


Älskar att rida honom på stång, jag kommer åt honom och kan aktivera
bakbenen på ett helt annat sätt, utan att han krullar ihop sig. Han trivs bra
på den, helt enkelt.


Lååååångsaaaam trav, minskar både tempot och takten så mycket som
vi kan, det funkar bättre och bättre, men han trampar inte under sig helt
än, inte så mycket som man skulle önska.


Övar på tvära stopp från både trav och galopp. Han lyssnar faktiskt väldigt
bra, och nej, jag drar ine i stången för att få honom att stanna, som ni ser
är tygeln ganska hängande och stången inverkar inte alls, skänklarna pekar
neråt. (Tänkte att det var bäst innan kommentaren kom, haha.)


Ber Nico att sänka huvudet och hålla kvar det där i halten. Också något
som han blir bättre och bättre på, men han är fortfarande lite stressad
över momentet.

Tycker i alla fall att det gick helt okej, man får som sagt ta det för vad det är, och försöka hålla det roligt under tiden!

30/6-10-lek och bus

Hade en lekdag med Nico, i ett tappert försök att fortsätta träna på tricken. Följa John går jättebra, Jojo funkar också ganska bra. Sidepass över bom går desto knaggligare, men inkallningen går faktiskt riktigt bra nu, både över och utan hinder. Yogan börjar kännas riktigt befäst nu, vilket är roligt! Mamma var med och testade lite också.


Yogan var lite konstig första gången under passet, så jag hjälper honom lite
och visar extra tydligt att han ska lyfta benet högre. Annars knackar jag
bara på insidan av skanken.


Direkt efter inkallning, hoppar åt de olika sidorna, vill få honom att vara
kvick med att följa med, vilket han faktiskt börjar förstå ganska väl.


Mamma ber Nico att stanna där han är...


... och komma till henne när hon lutar sig framåt.


Följa John. Nej, han är inte arg, han har öronen bakåt när han inte
riktigt förstår vad man menar. Här förstod han inte riktigt om han
skulle skritta eller trava, för mamma springer mycket långsammare
än hans normala trav, men i och med att hon springer inser han att
han också borde göra det, men gör det fundersamt.


Den här bilden ser mycket mer brutal ut än vad den är. När Nico står
mitt emot mig, använder jag spöt till att lägga på marken bredvid honom.
Här har jag lagt den på vänster sida om honom, och då vänder han och
galopperar åt höger.


En bättre yoga i slutet. Duktig!



30/6-10+1/7-10-longering

Longerade Hanny två dagar i rad, hon kändes ganska fin faktiskt. Jag tror att det är nyttigt för henne, eftersom att det verkar som att hon tänker till och koncentrerar sig. Även om hon inte går i rätt form, så får hon ändå sänka nacken och inte bara springa, utan hon får hålla lagom tempo. Hon har skött sig i alla fall!


Söt är hon i alla fall, det kommer man aldrig ifrån!


Stackars Hanny förstår inte vad vi menar, men försöker tappert
lista ut vad det kan vara. Tycker att hon ser så rolig ut på den här
bilden, haha!


Den här bilden är ganska meningslös, men Mia sa att jag skulle ta den
för att hon ser jättesmal ut, och Hanny ser inte fet ut, så det fick bli!

28/6-10-dressyr

Red dressyr på Nico, och det gick till en början faktiskt ganska bra. Mia tyckte att Lucky Boy kändes konstig, så jag hoppade upp och kände, och det gjorde han verkligen! Inte alls som vanligt! Mia red Nico under tiden, och vi kan lätt dra slutsatsen att Lucky Boy är för stor för mig, och Nico är för liten för Mia, haha! Men det gick ganska bra för dem ändå, det är ju inte lätt att rida en häst som är så liten, det är ju väldigt svårt med balansen liksom. När jag skulle rida Nico igen i slutet ville det inte funka alls, jag blev för låst efter att ha ridit Lucky Boy. Men men, det får gå bättre en annan dag.


Min sits har blivit brutalt dålig över vintern, det blir nog till att träna på den!


Han blir så jäkla lång för mig i galoppen, så det är också något jag
måste träna på, men han är så dåligt i form själv, så jag orkar inte
sitta ihop honom riktigt.


Sitter som en kratta, som sagt!


Jag och Lucky Boy. Hua, så stor han är, haha! Ser ändå inte så jätte-
stor ut på den här bilden, men han är större egentligen. Där snackar vi
verkligen om att jag inte orkar sitta ihop!

Är på väg hem från High Chaparral, har...

Är på väg hem från High Chaparral, har massor att uppdatera från de senaste dagarna! Nico har blivit ordentligt bortskämd idag också, nytt fleecetäcke med brodyr, ett enörat träns med tillhörande curbs, en carrotstick och en supporter-keps, haha! bilder utlovas!


RSS 2.0