30/4-09-vila

Ja, tänkte rida idag, borstade och grejade, men jag orkar verkligen inte se honom. Jag är sjukt ledsen för det, för han är enormt fin och go, men jag jämför med Dime hela tiden, vilket inte är rättvist. Klarade i alla fall inte av det, jag släppte ut honom och åkte hem, orkade inte att han bråkade och vägrade stå still. Vilken annan dag som helst, men inte när jag mår såhär. Jag förstår ingenting. Underbara Novadime xx, med de små, vackra, perfekt fina benen, hur kan de vara så trasiga på insidan att han måste dö?

Foto:Klara Hansson Zettersten

Foto:Klara Hansson Zettersten


29/4-09-veterinär

Ja, som ni kanske märkte så uppdaterade jag inte igår. Detta beror på att det var den hittills värsta dagen i hela mitt liv. Just nu står jag inför det svåraste beslutet jag varit med om. Operation eller avlivning. Operationerna kommer aldrig att göra honom bra, men kanske bra nog att han kan skritta med ryttare en gång i månaden, och gå i hagen och ta det lugnt. Jag har verkligen aldrig varit med om något så hemskt. Min älskade Novadime, hur hamnade vi här? Jag förstår inte hur jag ska kunna ringa till ATG och be dem döda min bästa vän, jag förstår det bara inte. Jag önskade så hårt att det aldrig hade hänt när jag vaknade, men det har hänt. Han går inte i hagen utanför köksfönstret, han står i Vara med nysprutade knän och en halvt bortslipad hov. Jag. Förstår. Inte! Det som jag förstår minst av allt är hur jag ska kunna fortsätta leva om han måste sluta. Att behöva leva med att jag lämnade honom, och sedan betalade någon för att döda honom. Jag vill verkligen inte mer, orkar inte mer. Ska ringa till både vet. och Carina och diskutera hans framtid, men jag tror att jag redan vet hur det går. Jag vill stänga av.

Jag älskar dig Novadime xx

28/4-09-barbacka

Stackars Nico blev lurad på sin vilodag, jag skulle bara åka dit och fylla på vattnet, men jag hade en halvtimma på mig, så jag red lite barbacka i paddocken med grimma och halsring, eftersom att jag som sagt vill kunna rida honom helt utan utrustning så småningom. Han var dock lite för piggelin för halsringen, men grimman lyssnar han ju rätt bra på i alla fall. Ska nog prova med en repgrimma istället, lädergrimman är lite stor och vimsig. Övade lite framdelsvändingar och sådär, och vi fick allt till några fina. Kändes dock lite ovant att rida i grimma, men det kommer säkert. Hoppade av och övade den enda NH-rörelsen som jag kan, vet inte vad den kallas, men han gör i alla fall en "framdelsvändning" på kommando när jag står på marken. Hahah, jag måste åka till Rebecka och träna känner jag!

28/4-09-vila

Idag får lilleman vila, ska åka bort till honom en stund innan jag åker till ridskolan dock, och kolla till honom lite. Han var ju svullen i bogen och hade ett sår över mungipan igår, han hade väl bråkat med Wanda antagligen, så jag ska smörja på lite salva tänkte jag. Imorgon ska jag nog vårstäda honom, han ser ut lite som en gris. Jag ska försöka borsta bort den värsta vinterpälsen och trimma manen så den blir lite jämnare i alla fall, men tänker inte jämna ut den helt, för då lär det ju inte bli mycket kvar precis. Ska köpa en spetsklänning på torsdag också tänkte jag, meningen med det är att jag ska ha den på en fotosession i sommar, så jag måste lära mig att rida i repgrimma också, men Nico kan ju redan, så det blir nog inte svårt. Helst hade jag ridit utan träns, men jag får nog börja med grimma och halsring, haha. Nåja, det går säkert lära honom dock, han är ju en trevlig prick. Eftersom att jag varit ledig idag så har jag suttit och målat lite, slängde ihop en snabb bild på Nico-picko.

Copyright:Klara Hansson Zettersten
större bild finns att se här;
http://klarahansson.deviantart.com/art/Nerco-van-de-Bredehoeve-120750852


27/4-09-ridbanan pass två

För att ni inte ska tro att jag är tokig, så vill jag bara säga att jag red max en kvart imorse. Han var trasslig då, så jag tänkte att jag skulle ta det på eftermiddagen istället, sagt och gjort. Han gick dock jättemycket bättre nu på eftermiddagen, gjorde galoppombyte och allt. Duktiga lilla grynkorv! <3 Imorgon så ska jag i alla fall rida ut med Josse, för Johanna slutar så sent och jag ska ju till LRK på kvällen, Nico får stanna hemma dock, pappa jobbar. Hursomhelst, nu ska Nicos mamma sova!

27/4-09-ridbanan

Tja, idag var jag i stallet tidigt, och det gick väl ganska kasst. Han testar som en liten gris, och jag med mitt självförtroende får ju små psykbryt. Ska kolla på om jag kan ta med honom till LRK imorrn och rida för Anna, för henne har jag sjukt stort förtroende för, det är ett som är säkert. Vore skönt att få lite hjälp faktiskt, vill inte behöva ge upp redan nu, för jag är säker på att det här är en testperiod jag måste ta mig igenom. Hursomhelst, ska tillbaka ikväll, kanske tar en skrittur i skogen bara för att liksom bli kompis igen, hahah. Nej, han är allt en trevlig prick, men hade han varit sto hade jag varit säker på att han brunstade.

26/4-09-vila

Hade tänkt åka till Nico nu på kvällen, men Ingmarie åkte dit och kollade till hästarna istället, så idag får lilleman vila. Det är väldigt välförtjänt, han har ju gått varje dag den här veckan. Får se om jag rider ut imorgon istället, eller om jag slipar lite på banan. Någon dag i veckan blir det löshoppning också, men det blir nog i slutet, för då kanske jag har tagit hem honom till mig. Trots att jag bara haft honom en vecka känns det konstigt att jag inte ska åka dit idag och mötas av hans lilla gnägg, men jag tänker spendera destomer tid där imorgon!

25/4-09-hoppning

Fick för mig att hoppa lite småhinder, och sagt och gjort. Idag bjöd Nico på bättre, och hoppade t.o.m. med ryggen, haha. Hoppade dock bara 55, vill ta det lugnt. Han bockade dock jävel, men det är ju för att han är glad. Lät honom dock springa av sig i paddocken när jag tröttnade på honom, och när han blev trött så var han löjligt gullig, huhu. <3 Ska dit imorgon och rida ut i skogen men Johanna och Myggan tänkte jag, det är mysigast!

25/4-09-kort visit

Har just varit och kollat till lilleman, han går ju i sommarhagen med tant Wanda nu, hon är sur på honom. Fast Nico är lika glad ändå såklart, han är alltid glad. Ska åka dit sen igen och ta en tur med Josse tänkte jag, men vi får se som sagt. Är sugen på att flytta hem honom också, men vill inte att betet ska ta slut med en gång, vilket det ju lär göra. Ska i och för sig hägna in fyra hektar till snart, så det är kanske lugnt. På onsdag blir det hältutredning för Dimen, hoppas att det inte är något allvarligt, för jag vill kunna fortsätta rida på honom... Nåja, jag kan inget annat än att hålla tummarna.



foto:klara hansson zettersten


foto:klara hansson zettersten
oh hai, du igen?


24/4-09-skogen

Ja, nu har jag minsann tagit mig ut i skogen och invigt sadeln. Nico skötte sig utmärkt, vi bara skrittade och travade lite dock, för marken var dålig och det var fullt med älgar överallt. Ursh! Josefine var med på Wanda också, och nu när vi kom hem så släppte vi dem ihop i sommarhagen så de får lära känna varandra, dessutom kan de gott vara ute, de har såpass med päls så. Imorgon får vi se vad det blir, antingen en tur i skogen med Josse igen, eller så blir det lite bus och lek i paddocken, kanske kan ta med mig någon någon bok, har ju "Lär känna din häst" av Lesley Bayley som kanske kan vara bra såhär precis när jag fått honom. Det är en bok om träning från marken, har inte riktigt provat något, Dimen var inte så taggad på det helt enkelt, det är ju mycket med bommar och sånt, och han... gillar inte bommar. Nu ska jag krypa i säng, för jag ska till stallet ganska tidigt imorrn och kolla till hästarna, och då vill jag ju vara lite pigg.

24/4-09-sadelköp

Ja, idag inköptes en sadel. Köpte en begagnad, ska ändå inte ha den så länge, utan bara tills jag bestämt om jag ska ha en hopp eller dressyrsadel, och dessutom kommer Nico förändras endel i kroppen, då det finns en hel del fett som ska bli muskler så småningom. Är det någon som har tips på en bra sadel så hör av er, både hopp och dressyr! Jag har funderat på en Henri de Rivel - Authentor, dressyr då, men jag vet inte om de görs med så extremt vida bommar? Det samma gäller Pfiff Amaretto, men vi får se. Hoppsadel vet jag inte, gillar ju min, så det blir kanske en likadan i så fall. Köpte ett babyblått schabrak från Jacson också, och en ren utan tvätt-spray, Fiebing's Green Clean hette den vill jag minnas. Hoppas det gör susen på både svett och gräsfläckarna! Nu ska jag äta middag, och ikväll blir det en tur i skogen med Urax, hahah.

foto:klara hansson z
begagnad med skavanker, men fult funktionell i ett par månader.


23/4-09-ridbanan

Idag så tog jag och Nico ett pass på banan, och självfallet var bästa Johanna med och fotade! Skrittade av mitt lilla "vilddjur" gjorde hon också den underbara tösen! Nico börjar söka lite stöd på tygeln i både skritten och traven redan, och framdelsvändningarna sitter faktiskt ganska bra, det är nog för att han är van att göra dem från marken. Han är väldigt stel i högervarvet, men det är ju för att han är så stel i vänstersidan, åtminstonne i bak. Vi provade att hoppa lite också, men Nico visade ingen större entusiasm, han mest klev över allt, eller gick igenom det, men det blev väl 45 cm till slut, och jag menar, det är ju bara hälften av lägsta höjden på storhäst, hahah.
Hovis var ute och verkade honom en snabbis på förmiddagen också, han var ju så förskräckligt lång i hovarna. Vi fick ta såpass mycket att det fick bli skor i fram, eftersom att det bara är grusvägar överallt, men de åker nog av till nästa skoning. Jag måste se över vaccinationen också, för i passet så står senaste på -07 någonting, vilket inte är så bra.
Planerna för imorgon blir i alla fall att åka till Håkan och prova ut en ny sadel, idag lånade jag Johannas, och den satt bra faktiskt. Provade Josses igår, men den var så lång så han kickade lite åt den, men idag när han hade en vettig sadel visade han sin underbara galopp! Han kommer säkert få en jättehärlig trav också när han sätter under sig lite bättre. Tror jag ska försöka åka upp till Anneli Borgh någon dag, eller så får Camilla komma ut istället. Hursomhelst, jag är väldigt nöjd med dagens pass, och jag är så otroligt kär i min lilla urhäst. Jag ska nog börja kalla honom Urax.

foto:johanna gärdström


foto:johanna gärdström


foto:johanna gärdström

Novadime xx

foto:johanna gärdström

Namn; Novadime xx
Kallas; Dimen, Snokkepelle
Född; 2/4-00
Ras; Engelskt Fullblod
e. Diaghlyphard
u. Novascotia

Mer om Dimen;
Novadime var min första egna häst, och jag köpte honom i Eskilstuna. Han var den första hästen jag provred, och var väl lite av ett impulsköp, men jag ångrar mig inte för fem öre! Det var problem från början till slut, kan man säga, men jag lärde mig så otroligt mycket, och han stod mig väldigt, väldigt nära. Jag köpte honom i November 2006, och under tiden tillsammans lyckades vi med hjälp av blod, svett och tårar kämpa oss igenom ett LC program och en 70 cm pay & jump. Vi var aldrig speciellt framgångsrika, men vi kände varandra utan och innan. I slutet av sommaren 2008 kände jag dock att det var för mycket problem, och att jag behövde satsa mer på skolan, så han hyrdes ut till Varaortens Ryttarförening över vintern. Meningen var att han skulle komma hem när deras skolår tog slut, men i Maj 2009 fick vi tyvärr ta beslutet att låta honom gå vidare, då han hade väldiga problem med sina leder. Han står mig dock fortfarande väldigt varmt om hjärtat, och jag kan bara se tillbaka på vår tid tillsammans med ett leende på läpparna!
 

Nerco van de Bredehoeve

nerco van de bredehoeve haflinger häst

Namn
; Nerco van de Bredehoeve
Kallas; Nico
Född; 31/5-01
Ras; Haflinger
e. Neputn
u. Calinda van de Bredehoeve

Mer om Nico;
Att jag provred Nico skedde av en ren slump. Jag hade provridit en knabstrupper på Hällekis Säteri, och var lite osäker, så jag ville provrida igen. Sagt och gjort, jag åkte tillbaka veckan efter för att provrida igen. Phellix som hästen hette skenade dock som ett lok, och jag beslöt mig för att försöka hitta något lugnare. Stinelo berättade att de fått in en liten haflinger bara några dagar tidigare, och visade honom lös i ridhuset. Jag kunde inte annat än falla för honom, och veckan därpå åkte jag och provred igen. Jag trivdes bra på hans lilla rygg, men beslöt mig för att prova ännu en gång, då jag fortfarande var osäker. Stinelo tog med mig och Nico ut i Hällekis fina lövskog, och vips så var jag fast. Måndagen den 20/4 2009 hämtade vi honom hem till oss, och jag känner redan på mig att det kommer att bli bra!
Nico är en snäll och sansad kille med hjärtat på rätt ställe. Han är snäll i all hantering, och är den där underbara hästen som alltid kommer först till grinden i hagen när man ropar, och han håller sig trygg i alla situationer.

RSS 2.0