Klara funderar; Tvätt av utrustning

Jag har just nu praktik men har gått hem tidigare eftersom att jag är sjuk, så jag passar på att tvätta schabrak. Det är lagom jobbigt ungefär! Satt och googlade lite för att se hur andra gör för att tvätta sina schabrak på ett bra sätt, och halkade in på en tråd på Bukefalos. Där stod att folk ALLTID tvättar sina schabrak efter EN användning, annars tyckte de i stort sett att det var djurplågeri. Någon gick till det extrema och påstod sig tvätta även täcken och grimmor varje dag, huruvida det är sant vet jag inte, men om så är så tycker jag att det är överdrivet. Damen påstod att hon gjorde det för att inte plåga hästen, och att hon minsann lärt sig det av gamla hästgubbar för 50år sedan. Jag vet inte vad man ska tro, tycker att det låter helt vrickat!

Själv så tvättar jag vid behov, vilket när det gäller mina hästar INTE är varje dag! Jag gör såhär;

Lädersaker; Träns putsas efter varje användning, inte med balsam men i alla fall med tvål eller horsemans one step, sadeln putsar jag vid behov, kanske efter fem ridpass på ett ungefär. Selen tvättar jag med vattenslangen och en svamp med lädertvål efter varje gång jag använt den.
Utetäcken; Tvättar jag en gång efter avslutad säsong, och då med vattenslangen och en svamp, sedan får de hänga på tork och efter det impregnerar jag dem. Vid något tillfälle har vi skickat min förra hästs täcka på kemtvätt, men han var ju ett fall i sig också.
Innetäcken; Fleece och svettäcken tvättar jag helt enkelt vid behov, om hästarna har lagt sig i skit i boxen eller varit väldigt smutsiga/svettiga när de hade på dem, men det blir väldigt sällan, mest för att jag inte använder dem så ofta. Det fodrade stalltäcket tvättar jag i maskin när det behövs, men det är också väldigt sällan, det blir ju inte så smutsigt.
Schabrak och lindor; Schabrak tvättar jag vid behov i 30 grader på något kortare program vid behov. Det beror ju väldigt mycket på säsong, på vintern kan jag använda samma tio gånger och på sommaren kanske det bara går en, det varierar ju som sagt. Jag byter oftare och borstar av dem noga, men det är inte säkert att jag maskintvättar dem om de inte är svettiga. Lindor får jag oftast tvätta efter en gång, eftersom att mina hästar är experter på att bajsa på dem.
Grimmor; Tvättar jag väldigt sällan, eftersom att mina hästar i stort sett aldrig har grimma. De går utan grimma i hagen och boxen, och där emellan så leder jag dem i halsring. Binder jag upp hästarna har jag grimma, men det händer inte ofta, och de hinner inte skita ner dem.

Hur gör ni?




En glad Nico, trots lite smuts på mulen och ett otvättat täcke!

 

 


24/5-11 - Skritt

G r å l l a n
Red Grållan bort till ridbanan och skrittade henne lite där, men det blåste massor så det var väl inte så lyckat. Hon gjode inget så, men när hon blir väldigt rädd så "sätter" hon sig liksom på rumpan och blir paralyserad, så hon har det inte lätt haha. Hon skötte sig i alla fall jättebra när det kom bilar och sådär, till och med en fyrhjuling träffade vi utan problem! Inte illa för andra turen ensam!


26/5-11 - Dressyr

N i c o
Red dressyr på Nico med inspiration från lektionerna som Eva-Karin från Strömsholm höll på praktiken. Det var väldigt väldigt givande, och jag hoppas på att jag kan träna något pass för henne någon gång i framtiden. Nico var jättefin hela passet och kunde till och med samla sig ganska så fint i galoppen, det var väldigt längesedan som det gick senast!!

25/5-11 - Markarbete

N i c o
Red lite markarbete på guldklimpen som skötta sig superbra! Travhoppade lite och sådär för att han verkligen skulle jobba igenom sig, och det fungerade jättebra! Jag kommer absolut att fortsätta travhoppa honom lite, för han svarar väldigt fint på det!


22/5-11 - Dressyr

G r å l l a n
Mina föräldrars vän Iwett var här och tapetserade om mitt rum, och på order av hennes dotter Tilde så skulle jag rida dressyr på Grållan, eftersom att hon tycker om att titta på. Det var en sån där dag då allt bara fäller på plats och fungerar, supernöjd var vad jag var efter passet! Tränade mycket på halter och så vidare, och Grållan svarade jättebra!


22/5-11 - Longering

Nico
Longerade Nico i longerinssystemet och han svarade som vanligt väldigt bra på det. Han trivs väldigt bra i selen och jobbar alltid på över förväntan, så det är himla positivt! Det är så smidigt att bara slänga på selen och longera lite när man inte har tid att rida dessutom!


19/5-11 - Dressyr

G r å l l a n
Det känns verkligen som att "superbra" börjar bli ett mycket välanvänt ord i min blogg, och det är väl på sätt och vis väldigt roligt! Grållan gick fint och det kändes just superbra, Mia var dessutom med och fotade. Jag har dock brutala problem med att sitta ner i Grållans trav, men som tur är så ska jag ändå inte sitta så mycket än, hon är trots allt inte riden länge eller mycket. Vi tränade inte på något speciellt, utan travade mest runt. Mia som har varit hästlös jättelänge när hon varit utomlands passade dessutom på att knoppa medan jag tog på stövlar och hjälm, ursäkta men hur snabb är hon, haha?


 

 

 


19/5-11 - Körning

N i c o
Jag och mamma var ute och körde Nico ganska långt, eller ja vi höll oss på gården större delen av tiden, men det blev ett par kilometer i alla fall. Nico skötte sig väldigt bra och jobbade på fint, en gång fick han något fnatt och galopperade iväg lite, men annars gick det jättebra! Vi stannade till och med i skogen och selade om eftersom att det börjat glida lite, och han stod helt stilla!


Bästis med mamma som kusk!


21/5-11 - Skogen

Nico
Mamma gick med mig och Nico till skogen, tanken var att vi skulle klättra, men vi lyckades trassla oss igenom skogen och komma ut rakt i Kurens Kusars trivseldag! Vi möttes av ett glatt gäng ardennerentusiaster som pratade häst och grillade korv, vi var varmt välkomna att vara med men beslutade oss för att lämna det muntra sällskapet och bege oss hemåt igen. Nico skötte sig bra trots möte med brunstiga ston, hingstar och korvgrillare så det var ju super. Dessutom mötte vi några bilar och en traktor, även det gick bra!


Fölis och tillfälligt avbrott!

Jag har helt glömt bort att lägga ut bilder på det senaste tillskottet i familjen, Don Laday! Dianne har alltså fölat och allt gick bra, jag och mamma var med hela tiden och assisterade henne. I början så fattade hon inte riktigt, men nu har det gått lite mer än en vecka och lillskruttan tar jättebra hand om fölis!

Jag håller på att tapetsera och måla om mitt rum, = datorn ska få semester (det har aldrig hänt förut) så vi får se när vi hörs, troligen efter söndag!!

 

 

 

 

 


17/5-11 - Skogen/dressyr

G r å l l a n
Eftersom att min Gråa lilla loppa är hutlöst rädd för allt som finns i skogen så tänkte jag börja med att skritta fram i skogen varje ridpass nu, så kanske hon vänjer sig. Det var en stressad liten Grå som taktade fram över stock och sten, men när jag nästan hade skrittat klart så kändes hon betydligt lugnare. Vi travade lite också innan vi gick in i hagen och red lite dressyr.

Håkan var här innan jag red och provade ut en helt underbar sadel till oss! Hur skön som helst, en Arthur de Lux fick det bli, kanon! Jag har dock supersvårt för att rida in mig i nya sadlar, så i traven satt jag ganska löst, men i skritten gick det jättebra. Slutet av traven kändes också fin!


Ska dock ha en kil under den tills hon musklat sig, sen kommer det att bli super!

 

 


16/5-11 - Klättring och intervaller

N i c o
Min käre lille Nico har tyvärr fallit offer för en stooor kalaskula på magen, och matte har dåligt samvete!! Det kommer att vara en himla massa konditionsträning nu tills han ser normal ut igen, och vi började med lite klättring i skritt. Vi gav oss ut i okänd terräng för att hitta en backe, vilket är lättare sagt än gjort när man bor som jag gör. Hursomhelst så hittade vi tillslut ett superbra berg, kanske inget jag skulle ge mig på med Grållan, men Nico med sitt varma hjärta tog sig an utmaningen med spetsade öron! När vi kom hem så red vi två galoppintervaller à 800m i en ganska frisk men inte överilad galopp. Nico kändes lagom trött efteråt, så det var perfekt!


Berget ser inte mycket ut för världen, men tro mig när jag säger att det var en utmaning att ta sig upp!
Ibland kändes det som att säkerhetshållarna som stiglädren sitter i skulle lösa ut, haha!

*
LÖNNFET häst, haha! <3

 

 

 


10/5-11 - Dressyr

N i c o
Red ett kortare dressyrpass på Nico, det var ju längesedan jag red honom i och med körning och longering, men oj så fin han kändes! Det var verkligen en fröjd att rida honom! Han tog galopperna jättefint utan att börja med ett bocksprång eller slängtrav, och han var väldigt reglerbar och fin. Hade inte grannen kommit över så hade jag nog fortsatt att rida hur länge som helst, haha!


8/5-11 - Körning

N i c o
Äntligen har Nico fått en sele av min fina mamma, så idag satte vi honom i vagn på riktigt för första gången!! Han har ju dragit vagnen tidigare, men då har jag gått bredvid och hållit i vagnen, men idag så åkte både jag och mamma i rockarden och han var jätteduktig! Är supernöjd med honom verkligen! Mamma fotade inte så mycket eftersom att hon åkte med, men ni får en liten bild i alla fall!






7/5-11 - Dressyr

G r å l l a n
Red ett lättare dressyrpass på Grållan, det gick väl sådär. Håkan kunde inte komma nu i veckan och kolla sadlar, utan det blir nästa vecka istället, så jag får stå ut med stolsits ett tag till... Grållan smiter väldigt lätt undan när man hamnar i obalans, vilket man ju lätt kan förstå. Red i alla fall mest på volt, och hon skötte väl sig så sett. Hon passade inte så mycket i höger som hon gjorde sist, så det är ju toppen! Ni får dock ursäkta min sits, den är helt åt helvete just nu rent ut sagt!!












6/5-11 - Dressyr och longering

G r å l l a n
Red på volt med Grållan och hon var verkligen jättejobbig! Hon blev rädd för något inne i stallet, och när hon är stressad går det inte att lugna ner henne.. Nåja, fick loss henne ganska bra men hon var väldigt orolig i munnen. Något som var väldigt skoj var i alla fall att vi galopperade på volt för första gången! Hon höll sig relativt bra i tretakt och kändes faktiskt förvånansvärt lugn till skillnad från resten av passet! Det var i alla fall en trött liten Grå som gick ut i hagen sen!

N i c o
Eftersom att jag har haft jätteont i huvudet den senaste veckan helt utan någon förklaring så kände jag när jag ridit Grållan att jag inte skulle orka ta en konflikt med Nico om han satte igång, så jag longerade honom istället. Testade longeringssystemet på honom och det gick verkligen jättebra! Han behöver ju extremt mycket hjälp i galoppen, och han blir lite för tung för mig att hjälpa upp så mycket, men med selen gick han jättebra! Han kunde samla upp sig på ett helt annat sätt i galoppen än när jag rider, så det var väldigt positivt!!


Sadelprovning nästa vecka

Som rubriken antyder så ska jag prova sadlar till båda hästarna nästa vecka! Dels ska jag se hur de jag har ligger, och om vi inte kan pussla ihop det så ska jag byta en eller två av dem mot något annat som kan passa den Gråa. Just nu går hon med Nicos Celine och padd under, men jag tycker att det känns lite konstigt så det är lika bra att kolla. Tror att jag ska se om jag kan köpa en Tekna dressyr som de båda kan ha, det vore toppen!! Har ni några tips till en spikrak rygg med ganska mycket manke?

 

 


1/5-11 - Dressyr

G r å l l a n
Tro det eller ej, men min mamma red Grållan! Hon har aldrig ridit förut, eller hon har skrittat en gång på Morris med ledare, och ridit en kort stund på B-ponnyn Filur som jag hade när jag var yngre, men hon har aldrig ridit ett helt pass själv. Hon ville rida lite WE-inspirerat och lite akademiskt, för det är det som hon tycker är finast att se på. Först så var hon lite rädd och ville inte, men jag hjälpte henne inte av så det var ju bara att rida, och ganska snart så kunde hon rida själv. Grållan såg faktiskt väldigt fin och bekväm ut, det såg avslappnat och härligt ut alltihop! Även om mamma inte kan rida så är hon väldigt noggrann i sin ridning, hon slarvar inte med vare sig vägar eller ställning, så det var kanonbra! Tror faktiskt att hon kommer att rida fler gånger nu när det gick så bra!!







N i c o
När mamma hade ridit Grållan så red jag Nico, för det är högst olämpligt att sätta upp någon annan än mig själv eller Amanda på honom, haha! Han hade en riktigt dålig dag och bockade så mycket han orkade halva passet innan han kunde tänka sig att ägna lite koncentration åt mitt håll. Efter att jag ridit tränade jag lite trick med honom, och det gick jättebra i alla fall!

 

 


30/5-11 - Dressyr

G r å l l a n
Amanda var här och jag red lite lektion för henne, mycket nyttigt! Det hjälper verkligen med det lilla ibland, man behöver inte ha en utbildad tränare alla gånger. Ibland räcker det med en ovanligt duktig kompis faktiskt! Amanda har ju själv en travare, Jean som varit med i bloggen ibland, och har därför erfarenhet av vad som kan vara jobbigt i början.

Red på volt och försökte jobba med att hon ska gå över i trav med en gång utan att passa i övergången, vilket hon ofta gör i höger varv. Hon gav mig också lite tips på hur jag ska få henne lugnare i munnen vilket fungerade utmärkt, så jag är jättenöjd!








29/4-11 - Longering

G r å l l a n
Eftersom att det var Grållans födelsedag så fick hon såklart massor av presenter som jag visar i ett senare inlägg, men en av dem var ett longeringssystem. Jag har aldrig longerat med något liknande tidigare, och Grållan har med all säkerhet inte heller testat på det, så det var lite spännande. Hon såg väldigt fin ut och verkade trivas ganska bra, över lag gick hon fint. Kan inte göra något mer invecklat omdöme om systemet innan jag har testat det fler gånger, men det kommer!!


28/4-11 - Akademiskt

N i c o
Äntligen ett pass på mitt lilla hjärta, underbart! Han gick till på köpet som en klocka och jag är jättenöjd! Jag rider ju alltid med inspiration från det akademiska, men jag bestämde mig för att ta ett helt pass, och han var hur fin som helst! Red mycket öppna och sluta, samlingar och ökningar och piruetter. Det bästa med alltihop var att jag red hela passet på långa tyglar och att han lyssnade på pyttesmå hjälper! Vissa delar red jag på enhandsfattning, men det är inte min starkaste sida så då gick han upp lite ur formen, men annars gick det kanon! Så himla synd att jag inte hade någon som fotade, för hjälp så fin han var!!


25/4-11 - Ridförsök på Prinsen

Skulle försöka rida Prinsen lite åt Olivia, men det var helt och hållet omöjligt. Han hade väldigt ont av allt pollen och sådär, så det gick inte ens att trava. Jag skrittade honom bara en stund på lång tygel för att han skulle få röra på sig medan jag pratade med Amanda i mobilen, multitasking for the win!

 

 


RSS 2.0