24/4-10-markarbete

Mia var här och hjälpte mig lite när jag red i lilla hagen. Hon satte upp två småhinder, minns inte exakt avståndet, men han gick bra på 3 galoppsprång mellan dem i alla fall. Hon skäller mycket på mig för min avståndsbedömning, den där fröken Kristoffersson, så det tränade vi på. Det funkade ganska bra, Nico blev vråltaggad när hon la upp en liten stock dock, haha! Men han skötte sig bra, och han är inte hostig längre, skönt det! Vi börjar kunna svänga riktigt snävt nu, jag skulle visa Mia att det minsann inte gick att svänga på hindret från ena hållet, men då svängde han så snävt att vi missade hindret på INSIDAN istället, haha! Bara jag lär mig att balansera upp honom genom svängen kan han nog vända på en femöring sen! Har ni några bra övningar för hästar som lätt faller in?




















 


Året med Nico!

I Tisdags var det exakt ett år sedan Nico gick igenom besiktningen, blev betald och hemhämtad. Tänkte dela med mig av lite utvecklingsbilder från året som gått! :)

April 2009

Första ridpasset hemma. Som ni ser var han väldigt framtung och loj, bockig och bårkig, men jag tänkte att det löser sig bara vi får en sadel som passar, och mer tid att lära känna varandra! Första veckan gick snabbt, och jag gillade min rackare!

Maj 2009

Maj var ganska jobbigt. Han blev väldigt lång för mig, sprang igenom alla hinder, bockade och bråkade. Han höll även på att backa, det gick inte få honom framåt hur jag än gjorde, och jag var jätteledsen. Försökte lämna tillbaka honom, men fick inte. Något jag är glad över idag!


Eftersom att ridningen gick dåligt så lekte vi mycket från marken, och lärde känna varandra. På marken lyssnade han bra, men ridningen var väldigt jobbig.


Frammåt slutet av månaden började det bli bättre, och han började lyfta på benen mer i hoppningen. Han slutade springa rakt igenom, men kunde fortfarande vara dum och backa när man red på volten.


Löshoppade honom ganska mycket, delvis för att han bråkade när jag red, men också för att lära honom att lyfta på benen utan att jag störde.

Juni 2009

Dressyren gick fortfarande ganska dåligt, men han gick i alla fall frammåt mer och slutade backa hela tiden, vilket var ett stort steg i rätt riktning!


Hoppningen gick bättre och bättre, borde ha hållt mig på marken och tränat dressyr, men det sporrade mer att hoppa eftersom att det gick bra. Han var dock väldigt svår att svänga och så vidare, han kunde bara dra fram liksom, inte snabbt, kanske i skritt eller trav, men han svängde inte.


Med kondisen kom dock orken att bråka högre när han väl bråkade, så han började bocka lite och ha sig igen.


Det var ändå en väldigt härlig månad, jag litade mer och mer på honom, och jag tror att han började lita på mig också!


Red mycket barbacka och försökte bygga upp en god relation helt enkelt, lekte mycket.


Mia hade Morris hos mig och hjälpte mig mycket, så det gick bättre, men samtidigt hade jag större krav på att det skulle gå bra, så jag var lite nere över att det inte gick sådär bra som jag ville.

Juli 2009

Hela juli var ett bakslag, det var jobbigt och segt och det gick inte som jag ville, men han började ändå att bli bättre, utan att jag såg det.


Hade med honom till ridhuset för första gången, dressyren var fortfarande ett skämt, men hoppningen gick ju helt okej som sagt.


Dressyren var som sagt sådär, men det blev bättre och bättre. Köpte även en dressyrsadel, eftersom att jag satt så dåligt i min allroundsadel, den satt inte bra på honom heller, då han började få mer muskler.

Augusti 2009

Plötsligt började dressyren att släppa, det gick bättre och bättre, dessutom gick det fort!


Jag började att få bättre ordning på galoppen, orkade hålla ihop honom bättre under korta perioder.


Dressyren gick som sagt bättre och bättre, månaden kändes kort och gick bra! Vi började även bygga stallet.

September 2009

September gick också fort antar jag, det här är den enda bilden jag har. Han började bli stadig i formen, och boxarna var klara i stallet, men allt annat byggdes fortfarande.

Oktober 2009

Nico började bli riktigt jäkla fin, hoppade nästa inget, för jag tyckte att dressyren var så rolig, haha! Han gjorde verkligen framsteg!


Vi var med i vår första tävling, en LC:1 som vi red på 61% Jag var verkligen nöjd med honom! Mia åkte tyvärr till Indien dagen efter, och var borta vrållänge!

November 2009

I november fick jag min hoppsadel, men jag red mest ut, eftersom att det var mörkt jämt. Hann inte rida så ofta eftersom att jag pendlar, men jag kämpade på så gott jag kunde.

December 2009

Antar att igen gick miste om vargavintern? Tror inte någon utan ridhus red så seriöst under den här perioden om jag ska vara ärlig! Busred mest, fanns inte tid eller plats att göra mycket annat.

Januari 2010

Fina Mia kom hem, så det blev mer bilder, haha. Han gick ganska bra i januari, kändes fin rakt igenom bara.


Började få bättre ordning på galoppen, vilket var skönt. Började även nosa lite på byten.



Februari 2010

Februari fortsatte som januari, red lite mindre dock på grund av skolan. Körde även i honom, vilket gick smidigt som attan!


Hade med honom på löshoppning vilket han skötte fint, hoppade 1.15 om jag minns rätt.

Mars 2010

Har konstigt nog nästan inga bilder från mars, men det rullade bara på.

April 2010

Han kändes OTROLIGT fin, och vi anmälde oss till diverse hopptävlingar.


Galoppen har blivit så otroligt mycket bättre, och han är ganska säker i bytena.


Vi fick oss ett ordentligt bakslag på hoppningen, där vi stannade ut oss på första hindret. Blev väldigt ledsen och uppriven över detta, men Sarah red runt honom en gång. Han kändes dock otroligt fin på framhoppningen, har aldrig fått så fina språng tidigare!


Det kändes fortfarande dåligt allting efter tävlingen, även om det egentligen inte är så dåligt. Jag tog det dock väldigt hårt när han stannade ut sig, och jag tror att jag kommer vänta länge innan jag försöker igen.


Men även om mitt självförtroende har fått sig en ordentlig smäll nu de senaste veckorna, så är jag otroligt nöjd och stolt över Nicos utveckling. Han har verkligen blivit jättefin, både att se på och att rida, och jag tycker mycket om min lilla tokiga häst. Vi kommer på kant lite då och då, men det räcker med en blick bakom pannluggen för att jag ska komma ihåg att han är MIN häst. Det beror inte på att jag äger honom på pappret, utan att han äger mitt hjärta.

Tack för året älskade vän, nu ser vi fram emot de kommande! <3
 


22/4-10-lek och bus

Hovslagaren var här idag, tog en väldans tid, men det blev bra i alla fall! Hade inte tagit sån tid om vi inte skojat och babblat så, haha! Efter det skulle jag rida Nico i halsring tänkte jag, men han var aaaalldeles för pigg kände jag i galoppen, så jag tog grimman istället. Sen lekte vi, och Nico tycker ju att det är så skoj! Övade lite ryggning löst, samt inkallning och sidepass över bom. Gick faktiskt bra, speciellt sidepassen, han skötte det riktigt snyggt! Fina lilla hästen!


Nico och jag för exakt ett år sedan,
andra gången jag red honom hemma! :)
 


Lite ledsen och nere

När jag startade den här bloggen så var inte tanken att jag skulle skriva om Nico, inte om Dianne, inte om utrustning, inte om mina funderingar, bara om mina två älskade hästar Novadime och Geriatrix. Dime fick tyvärr lämna oss allt för tidigt, och jag har inte chansen att få tillbaka honom tyvärr, men nu vet jag att han inte har ont. Trixan blev såld, och jag var väldigt ledsen över detta, och jag har ofta undrat hur hon har det. Idag skickade Mia ett sms och sa att hon trodde att hon hittat Trixan på annons, och jag kollade efter, mycket riktigt. Min fina Trixantoka är till salu. Jättebilligt. Jag har en ledig stallplats hemma på gården, jag har kvar hennes utrustning. Men jag har inte råd att skaffa en till häst i nuläget, och när den dagen kommer, så kommer hon att vara borta igen. Det känns väldigt jobbigt, jag har ju varit med om detta tidigare med min c-ponny Pralin som jag hyrde tidigare. Han flyttade runt och blev felriden, och de fick ta bort honom nu i våras. Jag vill inte att det ska hända med Trixan också, men just nu kan jag bara hoppas. :(


Fina gumman! <3 Hon gjorde det mesta hellre än bra,
men hon är i varje fall genomsnäll och rar!
 


19/5-10-uteritt

Mia red som sagt Nico idag, eftersom att jag inte ville rida ut på Dianne själv när jag inte ridit henne på så länge, och aldrig i skogen. Mia är ju förstås lite stor på Nico, men hon rider upp honom bra och det är ju bara en gång, så det är inga problem. Det gick bra, de skötte sig båda två!
 


Skapa en häst; fjärde ridpasset

Idag fick jag tummen ur och red Dianne igen för första gången sedan 31/1-10. Hon skulle ju bli fölmärr var tanken, men nu har Johan fått för sig att hon ska bli montéhäst istället, och jag lyder bara. Mia red Nico (kommer mer om det i nästa inlägg), och jag red Dianne. Första gången som vi red ut alltså, och det gick såklart bra, hon är stabil. Vi red genom skogen till travbanan, och travade runt ett varv, sedan till Myra och red något enstaka varv på ridbanan, och sen vidare hem igen. Tog några kort när vi kom hem också, så att ni skulle få se!
(Ett hett tips; monté+dressyrsadel=nono)


















 


15/4-10-promenad

Jag och Mia tog var sin häst och gick på en långpromenad, blev väl cirka 6km. Hästarna skötte sig fint, och vi "hoppade" över några små stockar på vägen. För Nicos del blev det till och med lite galopp, då sprang jag fort minsann! Dianne tyckte nog också att det var väldigt trevligt, hon var i alla fall glad hela vägen!
 


14/4-10-Johanträning med Emma

Emma ringde och undrade om jag kände för att ta hennes plats på Johanträningen, eftersom att hennes häst var svullen, men jag nappade inte riktigt. Var omotiverad och ingen kunde köra, men jag lyckades tjata på Emma så hon red honom istället. Fick ganska många småfula kommentarer om honom och så vidare, vilket jag för det första tyckte var jävligt onödigt rent ut sagt, eftersom att det var av folk som jag ändå känner lite så. Jag tyckte att Emma gjorde det bra, han ÄR inte lätt att bara sitta upp på, han är mycket större att rida än vad folk tror och kan föreställa sig. Det är en sak att sitta upp när jag som känner honom har ridit honom först, men att göra som Emma och sitta upp och rida honom på träningen utan att ha suttit på honom förut tyckte jag var starkt gjort ändå! Han är lite svår med nya, Sarah gjorde det också bra på centimeterhoppningen, men i övrigt är det inte direkt någon som lyckats sitta upp och rida honom snyggt första gången, och så är det ju lite med alla hästar, men jag uppfattar honom som snäppet värre faktiskt. Tror det beror på att man inte kan ta tag i munnen på honom, för då blir han grinig med en gång, så det gäller att man verkligen rider fram honom, vilket jag också har problem med fortfarande. Tog det som miljöträning, det var bra att han fick bli lastad två gånger, åka dit och hem, ridas av en ny och hoppa bland andra hästar, tyckte att det bara var positivt med resan, oavsett det ridmässiga resultatet enligt Emma, haha! :) Tack Emma! <3




 


11/4-10-Uteritt+hoppning

Försöker sammanfatta lite nu igen, som vanligt alltså! Minns att jag och Mia red ut, hon lånade Wanda. När vi kom tillbaka ville jag hoppa lite, gick väl sådär, fick liksom ingen kontroll på honom, han lyssnade varken framåt eller tillbaka, så vi kom bara fel hela tiden. Men bilderna blev ju i alla fall snygga, haha! Och det var faktiskt skönt att få hoppa efter centimeterhoppningen och känna att han i alla fall inte stannade, för det gjorde han verkligen inte. Han suger tag bra i hindren, men det blir mer att han rusar än att han taxerar. Något att jobba på, alltså! (Tips på övningar?)


Har verkligen försökt ta till mig av tipsen om mina armar över
hindret, och det känns verkligen bättre nu med balansen och så,
tack så mycket toppentjejer! :)




(Kom igen, FÖRSÖKT ta till mig sa jag! ;)







 


9/4-10-busridning, med akademisk inspiration

Köpte en stång när jag var på Ullared, och bestämde mig för att prova den lite på grusvägen i skogen bara, och helt plötsligt kom Mia. Nico gick förvånandsvärt bra på den, bara det att jag inte är van vid att rida på stångbett, så jag tyckte det var lite obehagligt innan jag visste riktigt hur skarpt dess inverkan var och så vidare. Inget tjaffs om att jag stoppat ett skarpare bett i munnen på honom trots att jag är emot uppbetsling, det här är ett bett jag rider på med långa tyglar och utan nosgrimma, för att direkt upptäcka om han inte trivs. Ska senare kombinera det med en kapson också. Han gick och sög på bettet och tyckte nog att det var helt okej, vad jag förstår på Premilla så har han gått på lite sånt innan? Kan ha missförstått, men jag tror det. Han har gått på något som heter Myler C3, vilket är en stång, som Premilla sa att han trivs bäst på. Jag kommer inte sitta och harva på det här bettet, utan bara rida på det när jag känner att han verkligen är med mig. Nu till bilderna!










Den här bilden är bara sjuk, Nico attackerade Mia i full galopp, haha!
Han springer ju till folk som sitter ner, och hon satte sig på huk och fotade,
behöver jag säga att jag trodde att han skulle springa över henne?!
(Det skulle han dock aldrig göra, men ändå!)












 


6/4-10-dressyrträning

Dagen efter centimeterhoppningen var det dressyrträning på LRK, gick väl sådär. Han var jätteduktig när jag lasttränade hemma, och klev på fint på ditvägen. Sen på hemvägen så bråkade han lite, och det spårade ur fullständigt så nu vet jag inte om jag vill lasta honom fler gånger, för jag förstår ju att han lär stressa upp sig. Kunde inte göra det själv, för jag orkar inte vara så hård på honom, så jag hörde väl mest dunkande i transporten jag... Nog om det. Själva träningen var rätt jobbig, var fortfarande nere sen dagen innan, och han gick väl inte så jättebra heller, orkade inte sitta ihop honom. Men stiligt klädda var vi i alla fall, jag och pållen! Mina stövlar ser verkligen jättekorta ut framifrån dock, haha!


 


Svar på tal



Det är ju kanonskoj att du anser dig vara en så bra hästmänniska, men att tala utan bakgrundsfakta gör dig ändå till en totalt korkad människa i övrigt. :) Det hade varit skillnad om hon gick och slängde och bråkade med tungan, men hon stoppar bara ut den och låter den hänga där, hon går aldrig emot bettet. Tungan hänger ofta ute när man leder henne i grimma också, så jag kan sätta mitt huvud på att hon inte har ont. :) Puss på dig!

(Hade du skickat med någonstans att svara kunde vi ta det privat, nu var jag tyvärr tvungen att dumförklara dig inför alla läsare, och det var ju synd.)
 


Film; Centimeterhoppning Sarah - 5/4-10



LÄNK TILL TEXTINLÄGG
 


5/4-10-centimeterhoppning

Ja. Den här centimeterhoppningen alltså. Det gick absolut sämre än dåligt, och jag kan nog helt allvarligt säga att det knäckte mig rakt igenom. Han var verkligen helt fantastiskt fin på framhoppningen, trots att det var folk i vägen som inte kunde förstå det här med ridhusregler. Han hoppade kanonbra och var lyhörd. Sen när vi skulle in på banan vet jag inte vad som hände, men han var jättekrånglig och bara nitade och höll på, vilket han ALDRIG har gjort förut, det var mest det som var jobbigt. Jag var jätteledsen, men en kompis i ridgruppen erbjöd sig att prova, bara för att få runt honom, och gick in och gjorde det riktigt bra tycker jag! Ett stopp och två rivningar, men jag tycker att det var klart godkänt, för hon hann rida honom säg 3-4 minuter innan hon gick in på banan, och hade aldrig suttit på honom innan det. Är jättetacksam för att hon gjorde det, för han behövde runt och jag var inte kapabel till att sitta upp igen där och då. Tack så jättemycket Sarah!

















LÄNK TILL VIDEOINLÄGG
 


4/4-10-liten "genomkörare"

Imorgon är det ju dags för centimeterhoppning, så idag tog jag bara ett kort men intensivt pass på banan. Kollade mest så att allt funkade, speciellt i galoppen, och det kändes faktiskt kanon! Han har blivit så himla lätt att länga och korta nu, det är skönt! Gjorde ett par byten över ett markarbetshinder, och han tog dem bra, så jag såg ingen anledning till att ligga och harva på banan varv efter varv, utan jag red hem och gav honom godis istället, haha! Nu jäklar, imorgon kör vi, och det kommer att gå kanon! Något som ska bli skoj imorgon, utöver cmhoppningen, är att min gamla vän Emma kommer med sin häst och är med också, ska bli jätteskoj, var ju typ 2-3 år sedan vi red våra hästar ihop, förut red vi varje dag ju!


Emma och hennes fina Rosette!
 


Ett litet tack!

Ja, det ska ni ha! Ett ganska stort tack faktiskt, för alla otroligt fina kommentarer jag har fått de senaste dagarna! Det är verkligen kanonskoj när ni uppskattar det jag skriver, och jag ska ta till vara på alla små tips! Var till exempel en tjej med ett jättesnyggt namn (Klara hette hon) som gillade att läsa om haflingers, ska se vad jag kan skriva ihop! Tack och åter tack, ni bygger upp mitt och Nicos självförtroende! <3
 

Har ni märkt att sommaren är på gång föresten? Åh vad jag längtar!
 


3/4-10-Månslunda med Linda

Idag red jag och Linda ut igen, lika skoj som förra gången, fast hästarna tyckte nog att det var snäppet roligare idag! De var lite busiga och sådär, haha! Vi mötte två andra som red också, och det är på allvar första gången på de 6 åren som jag har ridit här, helt sjukt! Alla har hästar, men ingen rider, så funkar det här. Nä, nu ska vi inte vara sånna inte! Gick i alla fall bra turen runt, men när vi kom hem var Nico helt rabiat, stod och stegrade och kickade på gången, vet inte vad det var med honom faktiskt? Han lugnade sig efter ett tag dock, men ändå. Imorgon blir det till att ta en lugn ritt på banan, bara känna att gas och broms funkar, sen får han ladda till måndagens utflykt!
 


2/4-10-markarbete

Idag så gick det äntligen att rida på grannens ridbana, så jag och Mia stack dit. När vi kom fram så stod det ett litet markarbetshinder och lite bommar framme, så jag tänkte att fine, markarbete it is! Nico skötte sig verkligen hur bra som helst, gör jag bara rätt så gör han rätt, och gör jag fel så ställer han upp så gott han kan ändå. Verkligen rar häst det där, även om han har sina märkliga sidor också. Tränade mest galoppombyten, och han lyssnade bra. Fattningarna satt väldigt bra också, han fattade rätt varje gång. Det är ju alltid skönt, för det är det vi haft mest problem med! Blir i alla fall redigt mycket bilder, och om det är någon av dem som ni gillar lite extra så säg till, för jag ska byta header! :)








































 


Är med och tävlar!








Film; Hoppning hemma - 31/3-10


Länk till textinlägg
 


31/3-10-Hoppning

Bestämde mig för att bara småhoppa lite inför centimeterhoppningen på Måndag, bara känna att allt funkar, för nu är det ju för sent att lära honom något nytt. Han lyssnade rätt bra faktiskt, blev lite för taggad dock, så det var inte alltid jag hann bli klar i handen, då blev det väldigt... märkliga språng. Har ju ingen ridbana heller, men grannens parkering fick tjänstgöra dagen i ära, haha! Mamma filmade, så film kommer i ett separat inlägg snart, den ska bara laddas upp. Ni får några urklippta bilder sålänge! Ge gärna tips om hur jag kan förbättra min sits! Allt kan alltid bli bättre, eller hur?






 


30/3-10-uteritt med Julia!

Red runt Månslunda med Julia, och som vanligt när hon är med går något på tok, haha! Myggan blev rädd för en snöfläck och började backa, rakt på Idas cykel, sen följde bara massa brak en stund. När jag fick stopp på Nico, som försökt springa hem, så tittade jag bak på de andra. I en vattenpöl låg Ida, och i en annan låg Julia. Mellan dem stod Myggan, och cykelns framhjul, resten låg bakom Ida. Ja. Så kan det gå. Ingen skada skedd dock. Resten av turen gick bra, Nico var vrålladdad, men vi tog det lugnt i alla fall, i och med att det var så länge sedan Julia red senast.


Jag - Novadime, Julia - Myggan, för ganska precis två år sedan.
Älskar den jättekonstiga vinkeln som får Dimens huvud att se
gigantiskt ut!
 


RSS 2.0